Harabin mégsem szövetkezik Kotlebával - Frissítve!

2019. november 14. - 15:36 | Belföld

A Haza (Vlasť) párt egyedül indul a 2020-as parlamenti választásokon.

Harabin mégsem szövetkezik Kotlebával - Frissítve!
Fotó: TASR/Pavel Neubauer

Ezt Štefan Harabin pártelnök jelentette be, miután csütörtökön találkozott az ĽSNS képviselőivel.

„Szlovákia és a szlovákiai lakosok nemzeti érdekeinek védelme szempontjából jobb megoldás, ha önállóan indulunk a választásokon, hogy ne vesszen el egyetlen egy, olyan ember által leadott szavazat sem, aki normális Szlovákiát akar, és aki meg akarja óvni a hazánkat az újgazdagok deviáns, ultraliberális kísérleteitől”

– fejtette ki Harabin.

A Haza párt elnöke egyben rámutatott, hogy bár az ĽSNS párttal több kérdésben egyetértenek, sok mindenben különböznek is. Szerinte Marian Kotleba pártja a Hazával ellentétben nem tud konkrét megoldásokat ajánlani a szociális, gazdasági és egészségügyi téren felmerülő problémákra.

Harabin ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a „normális Szlovákia” érdekében össze akar fogni más, „normális pártokkal”, de nem választási koalíció, hanem inkább egy szélesebb együttműködés formájában.

Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke a találkozó után kijelentette: küldöttsége őszinte szándékkal érkezett a tárgyalásra. A céljuk az volt, hogy egyetlen szavazat se vesszen el.

„Végül azonban nem sikerült megegyezni a Haza párttal a közös indulásról”

– közölte Kotleba. Hozzátette: az ĽSNS nem értett egyet például azzal, hogy a Haza elképzelhetőnek tartja a Smer-SD párttal való együttműködést is. Kotleba szerint a Smer-SD tehető felelőssé Szlovákia jelenlegi helyzetéért.

Az ĽSNS elnöke a múlt hónapban ajánlotta fel Harabinnak, hogy induljanak közösen a jövő évi választásokon. Harabin vasárnap (november 10.) találkozóra hívta Kotlebát, amelyre csütörtökön került sor a Haza székházában. Az ĽSNS közben aláírt négy másik parlamenten kívüli párttal egy memorandumot a nemzeti és keresztény pártok együttműködéséről.

TASR