Harabin visszavonulót fújt: mégsem indul a Legfelsőbb Bíróság elnöki székéért

2019. szeptember 5. - 12:42 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság bírója, Štefan Harabin csütörtökön bejelentette, mégsem indul a Legfelsőbb Bíróság elnöki pozíciójáért.

Harabin visszavonulót fújt: mégsem indul a Legfelsőbb Bíróság elnöki székéért
Fotó: TASR

Harabin a sajtótájékoztatón elmondta, azért vonja vissza a jelölését, mert Zuzana Čaputová néhány nappal ezelőtt kijelentette, nem garantálja, hogy a Legfelsőbb Bíróság választott elnökjelöltjét automatikusan kinevezi a posztjára.

„A különféle háttérbeli egyezkedések mellett, amelyek mindig átláthatatlan módon határozzák meg, hogy ki lehet sikeres és ki nem, most itt van egy jól látható példa is. Čaputová a legkisebb szégyenérzet nélkül jelentette ki, hogy ha a Legfelsőbb Bíróság jogszerűen megválasztott elnöke nem fog neki tetszeni, akkor nem fogja őt kinevezni” – mondta Harabin azt is hozzátéve, hogy az államfő ezzel jól példázza, hogy a „politikusok legfelsőbb rétege el akarja lopni tőlünk az országunkat, és az egészet saját magának akarja”.

Harabin szerint a politikusok ezen rétegének nem számítanak az emberek, az igazság és a törvény, vagyis semmi, amit a Legfelsőbb Bíróságnak kell szolgálnia. „A Legfelsőbb Bíróság így megválasztott elnöke csakis egy privilegizált legfelsőbb rétegnek szolgálhat és ezek szponzorainak” – mondta Harabin azt is hozzátéve, hogy ő ebben nem akar részt venni, és ezért visszavonja a jelöltségét.

„Nem nevezek ki olyan személyeket, akikkel szemben szakmai vagy emberi szempontból kétségek merülnek fel. Vagyis olyan személyekről van szó, akik az adott időszakban nem járultak hozzá az igazságügy hitelességének a növeléséhez” – mondta az államfő az Expres Rádió hétfői Braňo Závodský Naživo című műsorában.

A Bírói Tanács titkos szavazással fog dönteni. Annak a jelöltnek, akit a tanács az államfő elé terjeszt kinevezésre, meg kell szereznie a Bírói Tanács szavazatainak abszolút többségét.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének a megválasztására szeptember 9-én kerül sor a Bírói Tanács rendkívüli ülésén. Harabin visszalépése után három jelölt maradt: Jana Bajánková, Iveta Macejková és Soňa Mesiarkinová.


(TASR/para)