Harabint lefokoznák, és megvonnák fizetése nagy részét!

2018. november 19. - 09:58 | Belföld

Fegyelmi eljárást kezdeményezett a Legfelsőbb Bíróság bírája Štefan Harabin ellen a szerv elnöke, Daniela Švecová

Harabint lefokoznák, és megvonnák fizetése nagy részét!
Štefan Harabin (Fotó: TASR)

A fegyelmi eljárás megkezdésére szóló javaslathoz a Sýkora-klán egykori vezetője, Róbert Lališ (Kýbel) és társai maffiaperében történtek szolgáltatják az alapot. Švecová azt szeretné, ha Harabint egy alacsonyabb szintű bíróságra helyeznék át, a fizetésének 70%-át pedig egy évre megvonnák.

"A Róbert L. és társai ügyében folytatott tevékenysége egyértelműen a nyilvános tárgyalás meghiúsítását célozta egy rendkívül súlyos bűncselekmény perében" - szögezte le a Legfelsőbb Bíróság elnökének szóvivője.

Daniela Švecová meg van róla győződve, hogy Harabin megszegte kötelezettségeit, és kételyeket ébresztett pártatlanságával és elfogulatlanságával kapcsolatban. Elfogadhatatlannak tartja Harabin tettét abból kifolyólag is, hogy a társadalom jogosan érzékeny az ilyen esetekre.

Amióta Švecová a Legfelsőbb Bíróság elnöke, 11 javaslatot tett fegyelmi eljárás indítására, ebből 6-ot Harabin ellen.

Amit pedig Harabin elkövetett, hogy június 12-én Lališék perében anélkül, hogy szót kért volna a szenátus elnökétől, felolvasta előre elkészített nyilatkozatát a szenátus összetételével szembeni kételyeivel, miközben az ülést megelőzően ebbéli kételyeiről senkit nem tájékoztatott, csak a nyilvános tárgyaláson.

(Denník N/TASR)