Harcok dúlnak az afrikai migránsútvonal kulcsországában

2019. április 8. - 11:28 | Külföld

Már legalább 32 ember vesztette életét, és mintegy 50-en megsebesültek a Líbiában folyó harcokban azóta, hogy a Halifa Haftar tábornok parancsnoksága alatt álló "Líbiai Nemzeti Hadsereg" (LNA) múlt csütörtökön offenzívát indított Tripoli ellen - közölte a nemzetközileg elismert tripoli egységkormány egészségügyi minisztériuma vasárnap este.

Harcok dúlnak az afrikai migránsútvonal kulcsországában
Illusztráció (wikipédia)

A tárca bejelentése szerint az áldozatok között sok a civil, de pontos számokat nem közölt. A Haftar tábornok vezette kelet-líbiai hadsereg szombaton arról adott hírt, hogy 14 harcosát vesztette el az összecsapásokban.

Az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hivatala hétfőn közölte: legalább 2200 ember menekült el a líbiai főváros déli részén zajló harcok elől, nagyon sokan viszont csapdába estek, és nem tudnak távozni. Az ENSZ jelentése szerint a harcok fokozódásával arra lehet számítani, hogy a lakosság jelentős része menekülni fog. A helyszínen működő segélyszervezetek mintegy 210 ezer ember három hónapon keresztüli ellátására elegendő készletekkel rendelkeznek - közölte a világszervezet.

Vasárnap is heves harcok folytak Tripoli közelében Haftar tábornok erői és a nemzetközi közösség által elismert egységkormány hadserege között. Washington ugyan a Tripoli ellen indított offenzíva azonnali leállítását követelte, de a nagyhatalmak közösen nem tudtak az ENSZ Biztonsági Tanácsában olyan nyilatkozatot kiadni, amelyben felszólították volna Haftart, hogy állítsa le katonáinak előrenyomulását Tripoli felé.

Líbiában Moammer el-Kadhafi akkori vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta fegyveres milíciák harcolnak egymással az ország feletti uralom megszerzéséért. A nemzetközi közösség a Tripoliban működő úgynevezett egységkormányt ismeri el, amely az ország nyugati részét irányítja, míg Líbia keleti felét Halifa Haftar tábornok erői ellenőrzik.

MTI