Harcolj aszpirinnel a szívroham ellen!

2016. április 13. - 20:33 | Tech

A napi szintű aszpirin-bevitel csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát azoknál az ötvenes éveikben járó embereknél, akiknek bizonyos kockázati tényezők - úgy mint a magas vérnyomás és -koleszterin-szint, vagy a dohányzás - miatt legalább tíz százalék esélyük van arra, hogy szívrohamot, vagy agyi-érkatasztrófát szenvednek tíz éven belül - fogalmazott irányelveiben az Egyesült Államok betegségmegelőzéssel foglalkozó munkacsoportja (U.S. Preventive Services Task Force, USPSTF).

Az Annals of Internal Medicine című folyóiratban közölt ajánlás szerint az érintett kockázati csoportba tartozó 50 és 59 éves kor közötti felnőttek profitálhatnak leginkább abból, ha legalább tíz éven át, napi szinten 81 milligrammnyi aszpirint fogyasztanak. A szakértők szerint mivel az aszpirin vérzést okozhat a gyomorban és az agyban, az új ajánlás nem vonatkozik azokra, akik véralvadási rendellenességgel küzdenek.

Az irányelvek továbbá nem érvényesek a hatvanas éveikben járókra, mivel a vérzés kockázata a korral együtt növekszik, és a szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a kúrának van-e bármilyen egészségügyi haszna az 50 év alatti és a 70 év feletti korosztályban. A független orvosokból álló testület továbbá hangsúlyozta, hogy a pácienseknek mindenképpen érdemes konzultálniuk az orvosukkal, mielőtt belekezdenének a kúrába.

Korábbi kutatási eredményeket felülvizsgálva a szakemberek arra is rámutattak, hogy az Egyesült Államokban élő 50 év feletti lakosság csaknem 40 százaléka szed már aszpirint az első szívroham megelőzése, vagy a második megakadályozása érdekében.

Új irányelveivel a munkacsoport ugyanakkor szembe megy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatósággal (FDA), amely nem engedélyezi a Bayer HealthCare-nek, hogy úgy értékesítse az aszpirint mint olyan készítmény, amely segít a szívroham és az agyi-érkatasztrófa megelőzésében azoknál, akiknek kórtörténetében nem szerepelnek kardiovaszkuláris betegségek. "Ha valakinél valóban alacsony a szívroham kockázata, akkor az aszpirin kizárólag ártani tud" - hangsúlyozta Steven Nissen, az FDA ügyben illetékes tanácsadó testületének tagja. Egy közelmúltbeli kutatás szerint tízből legalább egy ember szükségtelenül szed aszpirint.

A munkacsoport szerint a napi szinten, kis mennyiségben bevitt aszpirin továbbá védelmet nyújthat a végbélrák ellen is. A philadelphiai Fox Chase Rákközpont munkatársaként dolgozó David Weinberg szerint azonban önmagában a rákkockázat csökkentéséért a pácienseknek nem kellene elkezdeniük aszpirint szedni.

(MTI)