Harcot indítana az ENSZ a gyűlöletbeszéd ellen

2019. június 19. - 13:32 | Külföld

A világszerte egyre terjedő gyűlöletbeszéd elleni küzdelemre szólított fel az ENSZ New Yorkban. A világszervezet főtitkára, António Guterres bemutatott egy globális akciótervet a gyűlöletkeltő üzenetek térnyerésének megfékezésére az interneten és a közösségi oldalakon.

Harcot indítana az ENSZ a gyűlöletbeszéd ellen
Fotó: Unated Nations

„A gyűlöletbeszéd „közvetlen támadás az alapértékeink - a tolerancia, a befogadás és az emberi jogok, illetve az emberi méltóság tisztelete – ellen”

– hangsúlyozta Guterres.

Az akcióterv elsődleges célja, hogy azonosítsa a gyűlöletkeltőket és azokat, akik a leghatékonyabban képesek megfékezni ezeknek az üzeneteknek a terjedését. Emellett megelőző céllal különféle képzéseket tennének elérhetővé. A kezdeményezések között szerepel az is, hogy ellentétes nézőpontú embereket és csoportokat hozzanak össze valódi és virtuális találkozókon véleményeik megvitatására. Az ENSZ a hagyományos média mellett a közösségi oldalakat is bevonná az erőfeszítésbe.

„A gyűlöletbeszéd olyan kihívás, amely ellen egyetlen ország sem védett”

– hívta fel a figyelmet az akciótervet kidolgozó Adama Dieng, aki egyben a népirtások elkerüléséért felelős ENSZ-különmegbízott.

Guterres rámutatott, hogy világszerte megfigyelhető az idegengyűlölet, a rasszizmus, a nőgyűlölet, az antiszemitizmus és a muszlimellenesség növekedése.

A gyűlöletbeszéd „egymás ellen uszít csoportokat, hozzájárul az erőszakhoz és a konfliktusokhoz, és aláássa a béke, a stabilitás és a fenntartható fejlődés érdekében tett erőfeszítéseinket” – kifogásolta.

A gyűlöletkeltés vezetett egykor a holokauszthoz, és előfutára volt a közelmúltban a Srí Lanka-i keresztény, az új-zélandi muszlim vagy a pittsburghi zsidó imahelyeken elkövetett merényleteknek.

MTI

Címkék: gyűlöletbeszéd, ENSZ