Harmadfokú riasztás lépett érvénybe, orkán fenyeget a Tátrában!

2019. december 23. - 21:14 | Régió

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki az orkán erejű szél miatt, amely a Magas- és az Alacsony-Tátra hegygerincein várható.

A riasztás kedden (december 24.) délelőtt 10 óráig marad érvényben. A széllökések sebessége elérheti a 160-180 kilométer/órát. A szél átlagsebessége 110-120 kilométer/óra körül alakul majd, ami nagy erejű szélvihart, orkánt jelent.

A meteorológusok figyelmeztetése szerint a szél becsült sebessége ebben az évszakban is szélsőségesen magasnak számít, és minden ember által végzett tevékenységre, főleg a túrázásra és a hegymászásra veszélyt jelent.

Másodfokú szélriasztás lesz érvényben kedd délig Közép- és Kelet-Szlovákia területének nagy részén. A hegygerinceken a széllökések sebessége elérheti a 135-160 km/órát.

Erős szél várható kedd délig Nyugat-Szlovákiában is, 85 km/órás széllökésekkel.

A SHMÚ havazásra is figyelmeztet. Liptó (Liptov), Árva (Orava), Kysuca térségében és a Szepességben (Spiš), 700 méteres tengerszint feletti magasság felett kedd délig 20-25 centiméternyi friss hó hullhat.

Az északi járásokban, valamint Turóc (Turiec) és a Felső-Garam mente (Horehronie) térségében érvényben marad a hóátfúvásokra és hótorlaszokra vonatkozó figyelmeztetés is.


(TASR/para)

Címkék: orkán, szél, Tátra