Harmadik alkalommal repített fizető utasokat az űrbe a Virgin Galactic (FOTÓ)

2023. szeptember 9. - 11:29 | Tech

Pénteken a Virgin Galactic harmadik sikeres repülését hajtotta végre az űrbe fizető utasokkal a fedélzetén.

Harmadik alkalommal repített fizető utasokat az űrbe a Virgin Galactic (FOTÓ)
Archív felvétel (Fotó: TASR/AP)

A hordozó repülőgép helyi idő szerint pénteken 8 óra 34 perckor szállt fel, és 9 óra 36 perckor szállt le. A VSS Unity űrsikló, amelyben az utasok és egy oktató ül, 89 kilométeres magasságot ért el.

Az utasok Ken Baxter ingatlanmágnás, a dél-afrikai bennszülött és környezetvédő Timothy Nash, valamint Adrian Reynard brit mérnök és vállalkozó voltak. Beth Moses oktatóként repült.

A Virgin Galactic egy hatalmas, VSS Eve nevű, kéttestű hordozórakétát használ az űrrepüléshez, amely egy új-mexikói kifutópályáról száll fel, és elindítja a lent felfüggesztett VSS Unity sugárhajtású siklót. Ezután leválik a hordozósíkról, és a hangsebesség háromszorosát megközelítő sebességgel repül az űrbe (úgynevezett Mach-3). Az utasok ezután néhány percig élvezhetik a súlytalanság állapotát, megcsodálhatják a Föld görbületének látványát – írja az AFP.

Nash emberi ősök két kövületét vette fel a fedélzetre – egy közel kétmillió éves astralopithecus sediba kulcscsontot és egy körülbelül 250 000 éves Homo naledi hüvelykujjcsontot – olvasható a Virgin Galactic honlapján. Mindkét fosszilis maradványt a dél-afrikai Johannesburg közelében, az élet bölcsőjeként ismert UNESCO Világörökség részeként fedezték fel.

A Virgin Galactic a szuborbitális űrturizmusban versenyez Jeff Bezos milliárdos Blue Originjével. Függőlegesen indított rakétával már 31 utast sikerült az űrbe szállítania, de repüléseit további értesítésig felfüggesztik egy 2022 szeptemberi pilóta nélküli repülés közben történt baleset miatt. Márciusban a cég azt ígérte, hogy hamarosan helyreállítják őket.

TASR/para

Címkék: Virgin Galactic