A harmadik vakcina megérkezésével gyorsulhat az oltás tempója – mutatjuk, mikor kerülhetnénk így sorra

2021. február 5. - 15:20 | Belföld

A tervek szerint jövő héten érkezik meg Szlovákiába az AstraZeneca vállalat koronavírus elleni vakcinájának első adagja, amit az 55 éven aluli személyek beoltására szánnak. A harmadik oltóanyag megérkezésével nagyobb ütemben folytatódhat az emberek oltása.

A harmadik vakcina megérkezésével gyorsulhat az oltás tempója – mutatjuk, mikor kerülhetnénk így sorra
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az egészségügyi tárca állítja, 13,5 millió adag vakcinát rendelt meg az AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, a Moderna, a Johnson&Johnson és a Curevac vállalatoktól, egyelőre azonban csak három jóváhagyott gyártó, az AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech és a Moderna szerződéses szállításai ismertek.

A legfrissebb adatok szerint Szlovákiában több mint 168 ezer embert oltottak be a koronavírus elleni vakcinával, ami az ország lakosságának kb. 3 százalékát teszi ki. Az úgynevezett kollektív immunitás kialakításához viszont az kell, hogy a lakosság legalább 60 százaléka megkapja az oltást (3,3 millió ember).

A jelenlegi tempóval 42 hétig tartana az oltás, tehát megközelítőleg november végéig. Marek Krajčí egészségügyi miniszter viszont jelezte, hogy a harmadik vakcina megérkezésével heti 75 ezerre növelhetik az oltások számát.

Szlovákia lakosságát 11 csoportra osztották szét azzal kapcsolatban, hogy ki mikor kaphatja meg a vakcinát. Jelenleg az első, második és harmadik csoportba tartozókat oltják. A tizenegy csoport a következő:

 1. kritikus infrastruktúrában dolgozók
 2. a 85 éven felüliek
 3. a 75 éven felüliek
 4. a 65 éven felüliek
 5. a súlyos betegséggel küzdők kortól függetlenül
 6. a közepesen súlyos betegséggel küzdők kortól függetlenül
 7. az 55 éven felüli tanárok
 8. az 55 éven felüliek
 9. a többi tanár
 10. a 45 éven felüliek
 11. a 18 éven felüliek

A felmérések szerint egyelőre csupán az emberek 28,5 százaléka oltatná be magát biztosan koronavírus ellen. Abban az esetbe, ha valóban sikerülne beoltani a lakosság 60 százalékát és a művelet tempója gyorsulna – ahogy azt Krajčí jelezte –, akkor a SME számításai szerint már májusban sorra kerülhetnének a 11. csoportba tartozó emberek. A helyzetet viszont nagyban befolyásolhatja az orosz Sputnik vakcina lehetséges beszerzése is.

A vakcinázás üteme a lakosság 60 százalékos beoltása esetén:


Forrás: SME


(SME)