„A harmadik világháborút folytatjuk a Földdel és a természettel” – megemlékezés Dunaszerdahelyen

2022. május 7. - 07:00 | Régió

A második világháború lezárására és a fasizmus felett aratott győzelem 77. évfordulójára emlékeztek pénteken a Csallóközi Népművelési Központ rendezvényén, az elesettek emlékművénél Dunaszerdahelyen.

„A harmadik világháborút folytatjuk a Földdel és a természettel” – megemlékezés Dunaszerdahelyen
Michal Deraj (Fotók - a szerző, további felvételekért kattints!)

Az eseményen hagyományosan a dunaszerdahelyi szlovák tannyelvű alapiskolák és gimnázium diákjai képviseltették magukat az Antifasiszta Harcosok Szövetségének képviselői mellett, de jelen volt Hájos Zoltán polgármester, Michal Deraj járási elöljáró és Takács Tímea, a Csaplár Benedek VMK igazgatónője is.

Elsőként Jozef Janský, az Antifasiszta Harcosok Szövetsége Galántai Regionális Bizottságának elnöke mondott beszédet, kiemelve, nem feledhetjük, milyen sebeket ejtett az emberiségen a második világháború, mivel ezekről mesélni kell a következő generációknak is. Úgy véli, minden józan embernek a béke mellett kell állást foglalnia, mivel az a boldog jövő záloga. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a fasizmus és a nácizmus hívei a 21. század társadalmában is jelen vannak.

„A szabadság és demokrácia jegyében kellemetlen férget engedtünk be saját bundánkba. Ezeknek is megvannak a korlátai az emberi kapcsolatokban, toleranciában és a kölcsönös segítségben. Az egész kulcsa az emberek egyesítése a szétválasztásuk helyett” – figyelmeztetett.

Michal Deraj elöljáró a több fronton jelenleg is folytatott háborúkra és azok pusztító erejére, valamint az önzés atmoszférájára emlékeztetett. „Azok számára, akik nem ismerik a háború kegyetlenségét, mindez elképzelhetetlen és felfoghatatlan. (…) 77 éve békében élünk, de ez idő alatt is szemtanúi voltunk kisebb-nagyobb lokális háborúknak. Mintha némely országok vezetői nem lennének képesek a konfliktusokat és ideológiai nézeteltéréseiket fegyverropogás és gyilkosságok nélkül rendezni, mintha nem tudnának egyezségre jutni a béke jegyében.

De nemcsak a fegyverekkel folytatott háború teszi tönkre otthonainkat és életünket. Fokozatosan terjed ki a harmadik világháború, melyet a Földdel és a természettel szemben folytatunk” – húzta alá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a büszkeségen, könnyelműségen, anyagi telhetetlenségen, pazarláson alapuló életünkkel fokozatosan kimerítjük a Föld erőforrásait. „Anyagilag gazdagodunk, belül viszont kiüresedünk. Érdekcsoportok folyamatos háborújában élünk, akiknek célja a nem megérdemelt haszon, a mások kárán való meggazdagodás. (…) Ezzel az önzés, üresség és hiúság atmoszférája jön létre. Technológiailag fejlettek vagyunk, de elmaradottak az emberekkel és a Föld bolygóval való kölcsönös békés együtélésben” – jegyezte meg.

Végezetül azt üzente, „a második világháború vége legyen mementója bármilyen háború halált hozó erejének, de a béke és a harmónia életet adó erejének is”.

(SzT)