Harmadszor is bűnösnek találták Pavol Paška nőverő unokaöccseit

2020. május 13. - 14:21 | Belföld

A Kassa központjában, 2015. novemberében kitört utcai verekedés ügyében a Kassai Járásíróság szerdán ismét elmarasztalta a már elhunyt Pavol Paška egykori szlovák házelnök három unokaöccsét.

Harmadszor is bűnösnek találták Pavol Paška nőverő unokaöccseit
Maroš, Martin és Branislav Paška (Fotó: TASR)

Branislav, Maroš és Martin Paškát. garázdaságért, Branislav és Maroš Paškát pedig testi sértés ügyében is bűnösnek találták. Branislav Paškát két év, Maroš Paškát hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, Martin Paškára pedig 500 eurós pénzbírságot szabtak ki, továbbá a négy sértett számára kártérítést ítélt meg a bíróság. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és az ügyész is fellebbezést nyújtott be a kerületi bírósághoz.

Már harmadszor hozott ítéletet az ügyben a járásbíróság, amelyet a kerületi fellebbviteli bíróság kétszer megsemmisített. Két korábbi határozattal ellentétben a járásbíróság úgy ítélte meg, hogy Branislav súlyos sérüléseket okozott egy fiatal nőnek azzal, hogy fejbe és a nyakon rúgta. Hat hónapról két évre súlyosbította meg a három év próbaidőre felfüggesztett büntetését.

„A bíróság bűnösnek találta Branislav P.-t súlyos testi sértés elkövetésének ügyében. A szenátus a felsőbb szintű bíróság jogi véleményéből indult ki” - mondta az ítélet indokolásában a bíró. A kiszabott felfüggesztett büntetések a büntetési tétel alsó határán vannak. A bíró kijelentette, figyelembe vette azt is, hogy a vádlottak ellen még nem folyt büntetőeljárás, valamint hogy a fizikai támadást az egyik sértett kezdte.

2015. szeptember 22-én, 3.15 körül, egy születésnapi parti után a Paška testvérek és egy négyfős társaság – köztük két nő - heves vitába keveredett Kassán, egy főutcai pizzéria előtt. Az esetet rögzítették a biztonsági kamerák. A testvérek rátámadtak a társaságra, az egyik fiatal nő és a barátja sérüléseket szenvedett. Az ügyet nyilvánosságra hozta sajtó, miután Martin Paškának távoznia kellett a kassai lakásszövetkezet műszaki igazgatói posztjáról, Branislav Paškának pedig a kassai egyetemi kórház közbeszerzési osztályának éléről. Maroš Paškát a hivatali eskü megszegése miatt elbocsátották a rendőrségtől.

A három vádlott a parlament korábbi elnöke, az azóta elhunyt Pavol Paška unokaöccse. A tárgyaláson mind a hárman ártatlannak vallották magukat, és megtagadták a vallomástételt.

Az incidensről készült utcai felvétel megtekinthető ebben a videóban:

Zuzana Kováčová sértett, akinek a támadás során megsérült a nyaki gerince, kijelentette, hogy azóta is fizioterápiára jár. Daniel Lipšic, a sértettek jogi képviselője rámutatott, hogy az ügy több mint négy éve húzódik. Szerinte a kiszabott büntetések enyhék, a vádlottak pedig arrogánsan viselkednek. „Véleményem szerint ez az ügy jogi szempontból nem volt különösebben összetett, főleg hogy a bűncselekményt rögzítették a térfigyelő kamerák, és a felvételen egyértelműen látszik, hogy a vádlottak gyáva módon rátámadnak egy védetlen nőre" - mondta Lipšic az újságíróknak.

(TASR)