Harmincegy év után szabadon a lipótvári börtöni mészárlás egyik elkövetője

2017. november 12. - 08:51 | Belföld

Szombaton délután elhagyhatta a lipótvári (Leopoldov) börtönt Bartolomej Botoš, az 1991-es mészárlás egyik elkövetője. Botoš 31 évig volt börtönben.

Harmincegy év után szabadon a lipótvári börtöni mészárlás egyik elkövetője
Fotó: TV Noviny

Botoš neve azután íródott be a szlovákiai kriminalisztika történelmébe, hogy szökés közben hét fegyenctársával öt börtönőrt mészárolt le.

A börtön előtt testvérei, valamint unokahúgai és unokaöccse várta, aki még sosem találkozott nagybátyjával. A TV JOJ információi szerint Botoš nővérei utoljára 15 évvel ezelőtt találkoztak testvérükkel.

"Örülök, hogy mindezt magam mögött hagyhatom. Leülök és élvezni fogom, hogy a családommal lehetek" - mondta Botoš szabadulását követően. A férfi egy Losonchoz közeli községbe ment családjával.

Az 53 éves Bartolomej Botoš 1986-ban került börtönbe lopásért és szexuális erőszak elkövetésének kísérlete miatt. 1991 novemberében egyike volt annak a hét rabnak, akik megszöktek a lipótvári börtönből.

A szabadságnak azonban hatalmas ára volt: a rabok, Polgári Tiborral az élen, szökés közben öt börtönőrt gyilkoltak meg. Tervük szerint először Lengyelországba, onnan pedig hajóval Ausztráliába akartak volna vándorolni. A szökésüktől számított 20 órán belül azonban egy kiterjedt rendőrségi akció keretén belül sikerült őket elkapni.

A mészárlásban való részvételért Botošt további 18 éves szabadságvesztésre ítélték. A büntetése szombaton ért véget.

A szökés

A hét rab majdnem két hónapig tervezte a szökést, amit 1991. november 23-án végre is hajtottak. A csapatot Polgári Tibor vezette, aki Miloš Urigával rátámadt František Sloboda fegyőrre. A férfit hét késszúrással ölték meg, majd Polgári felvette a ruháját.

Az irodában további négy őrt brutálisan megvertek, levetkőztettek és megkötöztek. A felfegyverzett rabok a kapuknál négy őrt hidegvérrel lemészároltak, kettőt súlyosan megsebesítettek. Szabadságukat azonban nem sokáig élvezhették.

Botoš három társát, Polgárit, Urigát és Havrant életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélték - utóbbi nem sokkal az ítélet után felakasztotta magát. Polgári és Uriga nemrég kérvényezte a feltételes szabadlábra helyezést. Václav Fedák 2009-ben, Vladimír Duda pedig 2010-ben szabadult.

noviny.sk/para