Harmincszoros trükközés: annyira túlárazhattak egy oktatási projektet, hogy most Brüsszel azt mondja, egy centet sem fizet

2019. december 14. - 20:13 | Belföld

Egy 28 millió euróba kerülő - úgynevezett élethosszig tartó tanulás nevezetű - projektet az EU nem téríti meg Szlovákiának. Egy szakértő szerint ez nem csoda, hiszen vagy harmincszorosan lett az egész túlárazva. Nyomozott az ügyben a rendőrség is, de nem találta furcsának az egészet. Körvonalazódik egy újabb botrány.

Harmincszoros trükközés: annyira túlárazhattak egy oktatási projektet, hogy most Brüsszel azt mondja, egy centet sem fizet
Fotó: tasr

Online zöldségtermesztés és birkatenyésztés - ilyen programokat is magába foglaló projektre mondja azt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), hogy anno túl magas árat szabtak neki a szlovák szakhatóságok, ezért az uniós hivatal követeli vissza az odaítélt pénzt. Ez azt jelenti, hogy az oktatási minisztériumnak most találnia kell a költségvetésében 28 milliót, amit visszautalhatnak Brüsszelbe - írja a Trend lap.

Az élethosszig tartó tanulás projekt a Smer korábbi nagyágyújához, Dušan Čaplovičhoz fűződik, aki 2012-től két éven keresztül irányította az oktatási tárcát. Az OLAF 2015-ben kezdett vizsgálódni, majd a szlovák rendőrség 2017-ben támogatási csalás ügyében kezdett nyomozni. A két eljárás teljesen eltérő irányban alakult: míg a hazai szervek beszüntették a vizsgálódást, mert a nyomozó arra a következtetésre jutott, hogy ami történt, az nem bűncselekmény. A brüsszeli hatóság viszont úgy véli, súlyos mulasztásra került sor, és erről részletesen be is számolt írásban. Ezt a dokumentumot nem sikerült még megkaparinatnia a sajtónak, de annyi bizonyos, hogy az oktatási tárca jelezte, Brüsszel nem fizet egy centet sem a 28 millió eurós projektért.

Több hazai minisztérium számos ellenőre nézte át azóta az egész koncepció dokumentációját és egyre súlyosabb mulasztásokra derült fény. A könyvvizsgálók szerint az illetékesek nem teremtettek igazi versenyhelyzetet. Az egyik bírósági szakértő az online programokat ellenőrizve rádöbbent, hogy a mintegy 400 ezer euróba kerülő projekt 3 ezer százalékkal megdrágították és ezért kerülhetett 13 millióba.

Az érintett Ness cég, amelyik az úgynevezett élethosszig tartó tanulás programért felelt, nem ért egyet a szakértők véleményével, és a bírósági szakértő szakmaiságát is megkérdőjelezi. Čaplovič, aki jelenleg a Smer parlamenti képviselője, szintén tagadja, hogy a projekttel bármiféle gond lett volna.

(e.dennikn.sk)