HARMÓNIA 2019: Török Ferenc hegedűművész kapta idén az életműdíjat (VIDEÓ)

2019. november 17. - 15:50 | Kultúra

Idén már nyolcadik alkalommal osztották ki a szlovákiai magyar zenei élet kimagasló egyéniségeit és eredményeit értékelő Harmónia-díjat. A gálaműsorral egybekötött díjátadóra november 16-án, szombaton került sor a komáromi Városi Művelődési Központban.

HARMÓNIA 2019: Török Ferenc hegedűművész kapta idén az életműdíjat (VIDEÓ)
Fotók: Cséfalvay Á. András (További fotókért kattints a képre!)

A Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj célja, hogy a szlovákiai magyar és egyetemes zenekultúra érdekében kifejtett tevékenység, valamint szakmai szempontok alapján díjazza és erkölcsileg is elismerje az arra érdemes egyének, előadók, zenekarok, együttesek, csoportok tevékenységét.

2012-ben ugyancsak Komáromban adták át először a Harmónia-díjakat, majd a következő éveken más-más település adott otthont a gálának. Idén a Harmónia visszatért Komáromba, és a tervek szerint ezentúl minden alkalommal a városban rendezik majd a díjátadót.

Az idei ünnepi műsor a komáromi Concordia kórus műsorával kezdődött, majd a város polgármestere, Keszegh Béla köszöntötte a jelenlévőket. A polgármester beszédében hangsúlyozta, nagy öröm számukra, hogy ismét Komárom adhat helyet a Harmónia-díjnak, és a kuratórium döntése alapján ezentúl a jövőben is itt rendezik majd.

„Szeretnénk, hogy Komárom legyen a kulturális élet központja is. Igyekszünk megtenni mindent azért, hogy méltó módon tudjuk a szlovákiai magyar zenét ünnepelni, és olyan körülményeket biztosítsunk a jövőben, ami ezekhez a kiváló teljesítményekhez méltó.

Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy Komáromban ne csak a Harmónia-díj átadása alkalmával, hanem az egész évben gazdag, pörgős és tartalmas kulturális rendezvényeket tudjunk szervezni a városban” – mondta Keszegh Béla.


Keszegh Béla

Lakatos Róbert Fonogram- és Harmónia-díjas brácsaművész, a Harmónia-díj kuratóriumának elnöke elmondta, azon túl, hogy a jövőben a komáromi Városi Művelődési Központ állandó helyszínt biztosít a díjátadónak, további változás, hogy évente már csak egy, maximum két művészt díjaznak majd.

A brácsaművész kiemelte a Harmónia-díj megálmodóit, Dobosi Róbertet és Lábszky Olivért. „Azok az emberek, akik megkapják ezt a díjat, büszkék rá és méltón viselik. Amikor megkerestek, hogy szeretnék, ha én és a csapatom átvennénk a díj továbbvitelét és az átadó megszervezését, gondolkodás nélkül azt mondtam, hogy elvállaljuk.

Mi mindent megteszünk azért, hogy ez a díj olyan elismerés legyen a jövőben, hogy minden egyes ember, aki megkapja, a felső polcára tegye fel”

– hangsúlyozta Lakatos Róbert, a komáromi VMK igazgatója, és egyúttal köszönetet mondott az eddigi kuratórium munkájának.


Lakatos Róbert

„Nyolc évig szívvel-lélekkel dolgoztak azért, hogy ez a díj méltó helyet kapjon. Most új kuratóriummal kezdjük a munkát, aktív muzsikusokkal, ki-ki a saját zenei stílusában kimagasló eredményeket ért már el, és mindannyian Harmónia-díjasok. Tudom, hogy milyen érzés a művésznek, amikor a szakma elismeri és megbecsülik azt, amit tud” – hangsúlyozta.

Ezt követően az est házigazdái, Szvrcsek Anita és Jakubec László bejelentették, hogy

az idei Harmónia életmű-díjat Török Ferenc hegedűművész, zenepedagógus kapja.

Török Ferenc 1958-ban született Komáromban. A zenélés alapjait is itt, a helyi zeneiskolában sajátította el Dobi Géza hegedűtanár vezetése alatt. 1974-ben felvételt nyert a Pozsonyi Konzervatórium hegedű tanszakára, majd a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán folytatta zenei tanulmányait, mestere Mózsi Aladár volt. Fiatalon tagja lett az egyik legnevesebb szlovákiai kamarazenekarnak, a Moyzes Vonósnégyesnek, amellyel több mint ezer koncertet adtak szerte a világon, Európától kezdve Marokkón, Indián és Kubán át eljutva egészen Japánig, valamint az Egyesült Államokig és Kanadáig. Olyan neves világhírű vonósnégyesekkel működtek együtt, mint az Amadeus Kvartett, az Alban Berg Kvartett vagy éppen a Smetana és Janáček Kvartett. A Moyzes Kvartettnek mára több mint húsz lemeze jelent meg. 1990-től a Komáromi Kamarazenekar művészeti vezetője volt egészen 2015-ig, majd egy ideig a salzburgi Amade Vonóstrió hegedűse volt. 1995-től a Pozsonyi Konzervatórium hegedű és kamarazene tanszakának tanára, 2007-től pedig a pozsonyi Technik Kamarazenekarral is együttműködik. Egyik megalapítója volt a nagysikerű komáromi Nemzetközi Kamarazenei Mesterkurzusnak.

Az életműdíjat a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöke, Szalay Szilvia adta át Török Ferencnek.


Szalay Szilvia és Török Ferenc

„Hosszú éveken keresztül a Komáromi Kamarazenekar vezető primáriusza volt. Mindig első szóra jött, amikor hívtuk, és lelkesen, időt, energiát, fáradtságot nem ismerve mindig itt volt és próbálta a zenekarban a zeneműveken keresztül megalkotni a harmóniát, és köztünk, tagok között is. Egy zenész, aki itt született, nem tud meglenni Komárom nélkül. (...) Kívánom neki, hogy továbbra is a legszebb harmóniák vegyék körül és szeretetben, élvezetben legyen köztünk minél többet” – mondta ünnepi beszédében Szalay Szilvia.

A díjazott elmondta, nagyon megható pillanat ez számára:

„Mindig őszintén és jó szívvel érkeztem vissza Komáromba. Engedjék meg, hogy a szívem legmélyéről megköszönjem ezt a díjat. Egy szóval lehet ezt kifejezni: szerencse.

Szerencse, hogy itt születtem, szerencse, hogy magyarnak születtem. Szerencse, hogy itt nevelkedhettem, és olyan szüleim voltak, akik a legjobbak voltak a világon, olyan családban nevelkedtem, ahol nagy volt a szeretet és a megértés. Szerencse volt, amikor eljutottam a zeneiskolába, szerencse volt, hogy Vikartovszky Irma néni volt az igazgatónő, aki Istennel megáldott türelmes ember volt, leírhatatlan légkör volt akkoriban a zeneiskolában. És Dobi Géza bácsi, aki bár nagyon kemény volt velünk, ha fisz-hang alacsonyan volt, akkor már bizony féltem, de megtanított mindenre” – emlékezett vissza életének legfontosabb állomásaira a hegedűművész, és egyúttal köszönetet mondott a feleségének, elmondása szerint a támogatása és odaadása nélkül nem kaphatta volna meg ezt a díjat.

„Remélem, hogy még tovább tudom folytatni a munkásságomat és fiataloknak új ötletekkel tudok szolgálni” – zárta beszédét Török Ferenc.


Szvrcsek Anita és Jakubecz László

A gálaesten fellépett az Arizóna együttes, Zsapka Attila és Benkó Ákos zenekara, a ZSEB, Lakatos Róbert brácsaművész, valamint a Pósfa zenekar. Az est sztárvendége Balázs Fecó volt, aki hosszú idő után először adott koncertet Komáromban.


Balázs Fecó


(fl,tt)