Három alapiskola, négy óvoda és a zeneiskola igazgatói posztjára pályázhatnak Dunaszerdahelyen

Az önkormányzat hatáskörébe tartozó intézmények igazgatóinak megbízatási ideje az idei tanévvel lejár, ezért volt szükség az újabb pályázat kiírására. Május 2. a pályázat benyújtásának határideje, az új igazgatók pedig július 1-től foglalhatják el pozíciójukat.

Három alapiskola, négy óvoda és a zeneiskola igazgatói posztjára pályázhatnak Dunaszerdahelyen
A Kodály Zoltán Alapiskola az egyik (Fotók: Cséfalvay Á. András)

A Barátság téri óvoda az egyedüli ezen intézmények közül, melynek jelenleg megbízott igazgatója van Buday Katalin személyében. Már több pályázatot is kiírt a városi hivatal az igazgatói poszt betöltésére az ezt megelőző félévekben, ám amint azt Molnár Tímeától a városháza oktatásügyi főosztályának vezetőjétől megtudtuk, egyik alkalommal sem jelentkezett olyan személy, aki rendelkezne a törvény által előírt kvalifikációval.

Először egyébként azt követően kerestek új igazgatót az intézmény élére, hogy két évvel ezelőtt a szülők petíciót indítottak a felújításáért, mivel katasztrofális állapotban volt. Erre a célra azután csoportosított át pénzt az önkormányzat, hogy Hájos Zoltán polgármester új, full extrás Audiját visszahívták.

Az ovi igazgatói posztjára egyébként nem vonatkozik más képesítési követelmény, mint más óvodák vagy alapiskolák ugyanilyen funkciójára, tehát az adott szakirányú és pedagógiai alkalmasságot igazoló képzési szint, legalább 5 éves pedagógiai gyakorlat, illetve az első kvalifikációs vizsga elvégzéséről szóló tanúsítvány vagy az azt helyettesítő okirat. Emellett, ahogy minden ehhez hasonló pályázat esetében, úgy itt is be kell nyújtani egy tervezetet az intézmény fejlesztési koncepciójáról.

A Barátság téri mellett három másik óvoda igazgatói mandátuma jár le, ezek pedig a következők: Rózsaligeti óvoda (igazgató: Navrátil Beáta), Halpiac téri óvoda (Varga Mária), Október utcai óvoda (Pázmány Annamária) – mindegyik igazgatónő több ciklus óta áll az óvoda élén.

Az alapiskolák közül a Szabó Gyulában most jár le Nagy Árpád első megbízatási ideje, de hozzá hasonlóan Ibolya Olivérnek, a Kodály Zoltán Alapiskolát hosszú évek óta vezető igazgatónak, valamint a Jilemnický utca alapiskola esetében Peter Gajdošnak is meg kell küzdenie újra ezért a posztért.

A dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola

A nyolcadik városi fenntartású oktatásügyi intézmény, melynek igazgatói posztjára pályázatot írtak ki, a Művészeti Alapiskola, amelyet 2014 nyara óta Kollár Katalin vezet.

Az intézmények igazgatóit az iskolatanácsok választják, alapiskolák esetében abban helyet foglal a járási hivatal és a kerületi tanfelügyelet képviselője is. 

Ezt követően legközelebb jövőre kerül sor igazgatói pályázat kiírására, 2020 nyarán a Vámbéry Ármin Alspiskolát két ciklus óta vezető Masszi János igazgató mandátuma jár le.

(SzT)