Három év börtönre ítélték az orosz katonai hírszerzésnek kémkedő osztrák ezredest

2020. június 10. - 07:52 | Külföld

Három év börtönre ítélte a salzburgi bíróság az Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsított nyugállományú osztrák ezredest. Az ítélet nem jogerős, ugyanakkor a vádlott elfogadta a döntést.

Három év börtönre ítélték az orosz katonai hírszerzésnek kémkedő osztrák ezredest
Illusztrációs fotó

A 71 éves salzburgi férfit államtitkok elárulásának vádjával ítélték el. A márciusban kezdődött, nyilvánosság kizárásával tartott eljárás során a férfi részleges beismerő vallomást tett.

A vádirat szerint 1992-től 2018 szeptemberéig kémkedett az orosz katonai hírszerzésnek, amiért mintegy 280 ezer eurót kapott ellenszolgáltatásként. Rádiót, műholdas kommunikációs eszközöket, illetve külön erre a célra alkalmas szoftvert használt, hogy összeköttetésbe kerülhessen orosz kapcsolattartójával az ügyészség szerint.

Állítólag kiterjedt információkat továbbított fegyverrendszerekről, valamint az osztrák hadsereg és légierő műveleteiről.

A vádlott védője az ítélethirdetést előtt közölte: védence sem állami, sem katonai titkokat nem adott át, mindössze - mint fogalmazott - egy külföldi tudósítóhoz hasonlatosan szabadon hozzáférhető forrásokból származó információkat továbbított és ezért 220 ezer eurót kapott. Az ügyvéd a tárgyalást követően arról számolt be, hogy védencét az ítélet jogerőre emelkedéséig szabadlábra helyezték. Hozzátette, hogy az ítéletbe már beszámították a vizsgálati fogságban töltött időt.

A kémbotrány komoly diplomáciai feszültséget szült Moszkva és Bécs között. A két ország hagyományosan igyekszik konstruktív kapcsolatokat fenntartani dacára az Oroszországgal szemben elrendelt uniós szankcióknak.

MTI

Címkék: kém, börtön