Három év feltételesre ítélték a faliújságtender harmadik vádlottját

2019. április 10. - 20:32 | Belföld

Három év feltételes börtönbüntetést szabott ki Zdenka K.-ra a faliújságtender ügyében a Bazini Specializált Büntetőbíróság (ŠTS). szerdán.

Három év feltételesre ítélték a faliújságtender harmadik vádlottját
Fotó: SITA

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat közbeszerzési eljárás és nyilvános árverés manipulálása ügyében, és három év szabadságvesztésre ítélte. Büntetését négy évre felfüggesztették. 6000 eurós pénzbírságot is kiszabott a bíróság, továbbá négy évre eltiltotta Zdenka K.-t a közbeszerzésekkel kapcsolatos mindenféle tevékenységtől – informált a bíróság illetékes irodája.

Az ítélet nem jogerős, ha bármelyik fél fellebbezést nyújt be, az ügyet a Legfelsőbb Bíróságra(NS SR)továbbítják.

Tavaly novemberben a faliújságtender ügyében jogerősen elítélték az SNS két volt építésügyi és regionális fejlesztési miniszterét Marian Janušeket és Igor Štefanovot. Janušek 11, Štefanov 9 évet kapott. A bíróság bűnösnek mondta ki őket közbeszerzési eljárás és nyilvános árverés manipulálása, valamint hivatali hatáskörrel való visszaélés ügyében.

Két másik vádlottat, Radoslav B.-t és Tomáš L.-t tavaly bizonyíték híján felmentettek a vád alól, Zdenka K. ügyét azonban a bíróság visszautalta újratárgyalásra.

A faliújságtender ügye 2007-ig nyúlik vissza. Az akkori építésügyi tárca csak a minisztérium zárt folyosóján, egy faliújságon tett közzé egy jól jövedelmező megrendelésről szóló pályázati felhívást. A megrendelést végül a koalíciós SNS párt akkori elnökéhez, Ján Slotához közel álló Avocat és Zamedia cégek konzorciuma nyerte el, amely egyedül értesült a tenderről. Az államot ért kár az elsőfokú bíróság szerint elérte a 12,7 millió eurót. A faliújságtender miatt mindkét SNS-es miniszternek távoznia kellett.

(TASR)