Három év menekülés után szabad emberként térhet vissza a dunaszerdahelyi maffia kedvenc zsaruja, Boris Drevenák

2023. március 1. - 11:45 | Régió

Megszüntették a Boris Drevenák ellen kiadott elfogatóparancsot és törölték a rá kiszabott börtönbüntetést. Az egykori rendőr korábban a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffiát segítette.

Három év menekülés után szabad emberként térhet vissza a dunaszerdahelyi maffia kedvenc zsaruja, Boris Drevenák
Boris Drevenák 2018-ban a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében (Fotó: Paraméter)

Boris Drevenákot 2019 október 8-án ítélte 17 év szabadságvesztésre a Legfelsőbb Bíróság. Az ítélet azonnal jogerőre emelkedett, így a szabadlábon védekező vádlottnak egyből be kellett volna vonulnia a számára kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe. Ő azonban már az ítélethirdetésre sem ment el, és azóta szökésben van. Tavaly júniusban felkerült a legkeresettebb bűnözők listájára is.

Drevenák a '90-es évek végétől a dunaszerdahelyi tízes mészárlás ügyét vizsgáló nyomozócsoport vezető tagja volt. A 2000-es évek legelején viszont elkezdte azon emberek érdekeit szolgálni, akiket börtönbe kellett volna zárnia. Ezáltal lehetővé tette azt, hogy Sátor Lajost egyszerűen képtelenség legyen elfogni, mivel a bűnszervezet azonnal értesült a csoport tagjai ellen tervezett rendőrségi akciókról. Drevenák így a dunaszerdahelyi maffia tagjává vált, és részesedést kapott az alvilági alakulat által elkövetett gazdasági bűncselekményekből is.

2003-ban ő volt az, aki elárulta bűntársainak, hol lakik Écsi Béla, a Pápay-klán egykori tagja - akit Sátorék azért öltek meg, mert Écsi titkos tanúként szerepelt, és ellenük vallott az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság ügyében. Az exzsaru, aki később a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (ÚBOK) nyugat-szlovákiai igazgatójává lépett elő, és Écsi rendőrségi kapcsolattartója volt, vádlottársai egybehangzó állításai szerint miután megtudta, hogy a Pápay-klán egykori tagját Sátorék ki akarják végezni, 300 ezer koronát kért kölcsön Écsitől. Amit aztán soha nem kellett már visszaadnia.

Drevenáknak 2005-ben kellett távoznia a rendőrség kötelékéből, miután kollégái körében is nyilvánvalóvá vált, hogy rossz oldalon áll. Büntetőjogi felelősségét azonban akkor még nem, csupán közel 15 évvel később lehetett bizonyítani.

Az exrendőr ügye rendkívüli fellebbezése miatt került a Legfelsőbb Bíróság asztalára, az pedig kedden, február 28-án helyt adott a felülvizsgálati kérelemnek. A bíróság tájékoztatása szerint jelentősen sérültek a vádlott védelemhez főződő jogai azzal, hogy a bírósági eljárás során a szenátus nem tette lehetővé számára egyes általa javasolt tanúk kihallgatását, ebből kifolyólag a Legfelsőbb Bíróság törölte a 2019-es jogerős ítéletet, amiben 17 év szabadságvesztésre ítélték Drevenákot. Az ügyet visszautalták újratárgyalásra a Specializált Büntetőbíróságra.

A Boris Drevenák ellen több mint három éve kiadott nemzetközi körözést tehát megszüntetik, azonban kérdéses, hogy az exrendőr ezután visszatér-e a mindennapi életbe. Bár a 2018-ban kezdődő csallóközi maffiaper során szabadlábon védekezhetett, a 2019-es bírósági ítéletet követő menekülése indokot szolgáltathat arra, hogy ha előkerül, szökés és elrejtőzés veszélye miatt az illetékes ügyész indítványozza az előzetes letartóztatását. Vagyis ha Drevenák haza is tér, elképzelhető, hogy rögtön vizsgálati fogságba kerülne.


(noviny.sk/para)