Három éve történt a gyilkosság, amely megváltoztatta egész Szlovákiát

2021. február 21. - 14:39 | Belföld

Három évvel ezelőtt gyilkolták meg Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát. A történtek lavinát indítottak el: fejek hullottak a politikában, a bíróságokon, a rendőrségen és az ügyészségen is.

Három éve történt a gyilkosság, amely megváltoztatta egész Szlovákiát
Fotó: Cséfalvay Á. András

A vádlottak padjára Marian Kočnert, Alena Zsuzsovát, Miroslav Marčeket és Szabó Tamást ültették le. Az ötödik vádlott, Andruskó Zoltán, aki a közvetítő szerepét töltötte be, az elejétől fogva együttműködött a rendőrséggel. A bíróság 15 évre ítélte.

Később Marček beismerte, hogy ő húzta meg a ravaszt, ezért a Specializált Büntetőbíróság először 23 évre ítélte, tavaly decemberben azonban további két évvel meghosszabbította büntetését. Ebbe beletartozik a Molnár Péter gútai vállalkozó megöléséért kiszabott szankció is.

A másik három vádlottról, Kočnerről, Zsuzsováról és Szabóról tavaly szeptemberben hozott ítéletet a Specializált Büntetőbíróság. Szabó, Marček állítólagos tettestársa, mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat, ennek ellenére a bíróság 25 éves börtönbüntetésre ítélte. Az ügyben megrendelőként szereplő Kočnert és a közvetítő szerepét betöltő Zsuzsovát felmentették, ugyanis nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani a bűnösségüket. Az ítéletek nem jogerősek, az ügyben a Legfelsőbb Bíróság hoz döntést. Egyelőre nem ismert a tárgyalás következő időpontja.

Kočner és Zsuzsová jelenleg is rács mögött van: előbbi a váltóhamisítási ügyben elrendelt 19 éves szabadságvesztését tölti, utóbbi pedig más gyilkossági ügy mellett Daniel Lipšic és további két ügyész meggyilkolásának megrendeléséért van vizsgálati fogságban.

Éppen Lipšic volt az, aki a Kuciak-családot képviselte a bírósági tárgyalásokon, februárban azonban kinevezték a Speciális Ügyészség élére, így az összes ügyét át kellett adnia kollégájának, Peter Kubinának.

A Kuciak-gyilkossághoz kapcsolódó történések időrendi sorrendben:

2018. február 21. – Nagymácsédi (Galántai járás) házukban meggyilkolták a 27 éves oknyomozó újságírót, Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát.

2018. február 25. – A rendőrök megtalálták a házban a fiatal pár holttestét.

2018. március 9.Tízezrek gyűltek össze az utcákon a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) által szervezett tüntetésen. A gyilkosság alapos és független kivizsgálását követelték, valamint egy megbízható kormányt. A tüntetéseket hétről hétre megismételték.

2018. március 14. – A kormánykoalíció vezetői bejelentették, hogy Robert Fico (Smer-SD) kész lemondani a miniszterelnöki pozícióról.

2018. március 15.Robert Fico lemondott, vele együtt pedig a teljes kormány is benyújtotta a lemondást.

2018. március 22. – Andrej Kiska akkori köztársasági elnök kinevezte Peter Pellegrini (akkor Smer-SD, most Hlas-SD) új kormányát.

2018. április 16.Tomáš Drucker (akkor Smer-SD-jelölt, most Dobrá voľba) belügyminiszter bejelentette, lemond, miután nem sikerült leváltania Tibor Gašpar akkori országos rendőrfőkapitányt.

2018. április 18. – Jaromír Čižnár akkori főügyész jóváhagyásával nemzetközi nyomozócsoport alakult a gyilkosság felderítése érdekében.

2018. április 26. Denisa Saková (akkor Smer-SD, most Hlas-SD) korábbi belügyi államtitkár lett az új belügyminiszter.

2018. május 29. – A rendőrség visszatért a nagymácsédi házba, ahol a kettős gyilkosság történt, hogy rekonstruálják a történteket.

2018. május 30. – A belügyminiszter kinevezte Milan Lučanskýt országos rendőrfőkapitánynak. Lučanský június 1-jén lépett hivatalba, elődje, Tibor Gašpar megbízatása pedig május 31-én járt le.

2018. szeptember 27. – A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) egységei őrizetbe vett nyolc személyt a gyilkossággal összefüggésben. Köztük volt Szabó Tamás, Miroslav Marček és Andruskó Zoltán.

2018. szeptember 28. – A rendőrség három személyt gyanúsított meg előre megfontolt, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkossággal és további bűncselekményekkel: Szabó Tamást, Miroslav Marčeket és Andruskó Zoltánt. Öt további személyt a kihallgatás után szabadon engedtek.

2018. szeptember 28. – A Lynx Commando egységei őrizetbe vették Komáromban a 44 éves Alena Zsuzsovát.

2018. szeptember 30. – Az ügy mind a négy gyanúsítottját, Szabó Tamást, Miroslav Marčeket, Andruskó Zoltánt és Alena Zsuzsovát előzetes letartóztatásba helyezték.

2018. október 1. – Az ügyész közölte, hogy a gyilkosságot 50 ezer euróért rendelték meg, további 20 ezer euró pedig tartozás elengedésére szolgált. A megrendelő tehát legalább 70 ezer eurót fizetett a gyilkosság végrehajtásáért.

2019. március 14.Marian Kočner vállalkozót meggyanúsították a Kuciak-gyilkosság megrendelésével. Az ügyész szerint a gyilkosság az újságíró munkájával volt összefüggésben. Kočner ekkor már rács mögött volt a Markíza-váltók ügye miatt 2018 júniusától.

2019. május 28. – A rendőrség ismét rekonstruálta a történteket Ján Kuciak és Martina Kušnírová nagymácsédi házában.

2019. október 18. – Az egyik gyanúsított, Andruskó Zoltán vádalkut kötött a speciális ügyésszel.

2019. október 22. – Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány feloszlatta az addigi nyomozócsoportot.

2019. december 30. – A bazini Specializált Büntetőbíróság szenátusa 15 év börtönbüntetésre ítélte Andruskó Zoltánt a Kuciak-gyilkosság ügyében. Az ítélet azonnal jogerőre emelkedett, mert Andruskó korábban vádalkut kötött.

2020. január 13. – Miroslav Marček beismerte Ján Kuciak és Martina Kušnírová megölését. Emellett magára vállalta Molnár Péter vállalkozó megölését is.

2020. február 3. – A Specializált Büntetőbíróság külön eljárás alá vonta Miroslav Marček ügyének kivizsgálását, hogy felgyorsítsák az eljárást.

2020. február 6. – A szenátus márciusra és áprilisra halasztotta a Kuciak-gyilkosság tárgyalását.

2020. április 6. – A Specializált Büntetőbíróság szenátusa Ján Kuciak, Martina Kušnírová és Molnár Péter megöléséért 23 éves szabadságvesztésre ítélte Miroslav Marčeket. Az ügyész fellebbezést nyújtott be, így az ítélet nem volt jogerős.

2020. szeptember 3. – A szenátus szerint Marian Kočner és Alena Zsuzsová nem bűnös a Kuciak-gyilkosság ügyében. Szabó Tamást 25 évet kapott. Egyik ítélet sem jogerős, így a Legfelsőbb Bíróság hoz döntést az ügyben. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

2020. december 2. – Miroslav Marček büntetését 23-ról 25 évre súlyosbították. Erről a Legfelsőbb Bíróság határozott Marček távollétében.


(tvnoviny.sk/parameter)