Három évet kapott az ellenzéki asszisztens, aki "feltörte" Kaliňák bankszámláját

Filip Rybaničot, Jozef Rajtár (SaS) parlamenti képviselő asszisztensét bűnösnek mondta ki a Pozsony V Járásbíróság kedden üzleti, banki, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetése ügyében.

Három évet kapott az ellenzéki asszisztens, aki "feltörte" Kaliňák bankszámláját
Filip Rybanič (Fotó: TASR - Pavol Zachar)

A vádlottat három évre ítélték próbaidővel, a szabadságvesztés végrehajtását öt évre elhalasztották. Filip Rybaničnak ezen kívül nyilvánosan bocsánatot kell kérnie Robert Kaliňák (Smer-SD) volt belügyminisztertől is, és öt évig nem dolgozhat olyan intézményben, ahol banki titkokkal kerülhet kapcsolatba. Az ítélet nem jogerős, Rybanič fellebbezni készül.

„Tiszteletben tartom a bíróság döntését, ha nem is értek egyet vele. Fellebbezünk” – jelentette ki az ítélethirdetést követően az elítélt. Marek Para, Rybanič ügyvédje hozzátette: megvárják az ítélet hivatalos indoklását. „A bírónő mai indoklása rövid volt, és szerintem sok kérdés nyitott maradt” – fejtette ki.

Nagyágyúk számlamozgásait monitorozta

Filip Rybanič egy kereskedelmi bank alkalmazottjaként felhatalmazás nélkül vizsgálta meg a Robert Kaliňák, Ján Počiatek, Marián Kočner és Ladislav Bašternák számlamozgásait. Az általa illegálisan megszerzett információk alapján derült ki, hogy a volt belügyminiszter azzal a Ladislav Bašternákkal üzletelt, akinek törvénysértő adócsalásait a rendőrség egészen addig nem találta érdemesnek kivizsgálni.

Filip Rybanič hangsúlyozta: az ártatlanságát igyekeztek bizonyítani, amit a bíróságnak szerinte figyelembe kellene vennie. Hozzátette: sehol nem írják, hogy pontosan mit fedett fel. A bíróság megállapította, hogy Filip Rybanič a bankban képernyőfelvételeket készített és továbbküldte azokat. „Igen, de hogy kinek és mikor küldtem tovább, a bíróság soha nem állapította meg” – nyilatkozta a média képviselőinek a vádlott, aki az előzetes döntéshozatalra előterjesztett kérését el akarja küldeni Luxemburgba. „Nézzék meg ők, és foglaljanak állást, hogy hogyan kell eljárni ilyen helyzetben” – tette hozzá. A büntetésről annyit mondott, hogy a lehető legalacsonyabbat szabták ki. „Nem feltételeztük, hogy leültetnének” – jegyezte meg.

Jozef Rajtár képviselő az egész bírósági eljárást bírálva kirakatpernek nevezve azt, illetve olyan tárgyalásnak, amely a fejlődő országok bíróságaira jellemző. Úgy véli, a bírónő a vádlottra kezdettől fogva bűnösként tekintett. „Kezdettől fogva elkövetőként emlegette Filipet” – hangsúlyozta Rajtár, aki ismételten elutasította, hogy az asszisztensét bűncselekmény elkövetésére buzdította volna. Rajtár abszurdnak tartja, hogy Kaliňákot nyilvánosan sértettként kezeljék.

(TASR)