Három évet kapott a dunaszerdahelyi környezetvédelmi hivatal egykori elöljárója

2021. április 15. - 11:11 | Régió

Hároméves szabadságvesztésre ítélték csütörtökön Rácz Sándort, a dunaszerdahelyi környezetvédelmi hivatal volt elöljáróját.

Három évet kapott a dunaszerdahelyi környezetvédelmi hivatal egykori elöljárója
Illusztráció (Fotó: TASR)

Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivőjének tájékoztatása szerint a szenátus arra a megállapításra jutott, hogy Rácz újfent bűnösnek bizonyult kenőpénz elfogadásának bűntettében, amiért hároméves szabadságvesztésre ítélték. A határozat jogerős, büntetését a legenyhébben őrzött fegyházban kell letöltenie. A szenátus elnöke elrendelte a büntetés azonnali hatállyal történő megkezdését.

Emellett a bíróság 2000 eurós bírság megfizetésére kötelezi Ráczot, és ha ennek törlesztését szándékosan hátráltatná, további 8 hónapot kaphat.

A szóvivő továbbá hozzátette: a bíróság öt évre eltiltotta döntéshozatali jogkörrel rendelkező munkavégzéstől is.

A Legfelsőbb Bíróság még 2017 januárjában öt évre ítélte Rácz Sándort, ezzel helyben hagyva a Bazini Specializált Büntetőbíróság besztercebányai kirendeltségének ítéletét. Rácz ezt követően fellebbezést nyújtott be.

A vádak szerint Rácz kétezer eurót kért egy vállalkozótól azért cserébe, hogy engedélyezte a kibányászott folyami hordalék elszállítását. A közvetítő, Jakus Zoltán vádalkut kötött az ügyésszel, amit a Specializált Büntetőbíróság 2013-ban helyben hagyott és hároméves feltételes szabadságvesztésre ítélte.


TASR/para