Három évvel leváltása után visszahelyezték funkciójába a katalán rendőrfőnököt

2020. november 14. - 08:48 | Külföld

Leváltása után három évvel visszahelyezték tisztségébe Josep Lluís Trapero katalán rendőrfőnököt pénteken, miután a bíróság nem találta vétkesnek az illegálisnak nyilvánított 2017-es függetlenségi népszavazás megrendezésének elősegítésében.

Három évvel leváltása után visszahelyezték funkciójába a katalán rendőrfőnököt
Josep Lluís Trapero (Fotó: AP/SITA)

A spanyol központi büntetőbíróság három héttel ezelőtt mentette fel a zendülés vádja alól a rendőri vezetőt, mivel nem látta bizonyítottnak, hogy Trapero egyetértett az elszakadási törekvések irányítóival, és az sem, hogy a rendőrség passzivitásával elősegítette a mozgósítást és a referendum megrendezését.

A rendőrfőnök a per során elhatárolódott egykori feletteseitől, a Carles Puigdemont vezette katalán kormánytól, amelyet elmondása szerint előre figyelmeztetett a közrend fenntartásának várható problémáira.

Katalóniában 2017. október elsején függetlenségi népszavazást tartottak, annak ellenére, hogy a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette megrendezését. Bírói végzés alapján a hatóságok igyekeztek bezáratni a szavazóhelyiségeket, több helyen összetűzésbe kerültek a szavazók a kivonult rendőrökkel.

Miután a katalán parlament október 27-én megszavazta a "Katalán Köztársaság" függetlenségét kinyilvánító javaslatot, a központi spanyol kormány a szenátus felhatalmazása alapján feloszlatta a katalán regionális parlamentet és leváltotta az autonóm kormányt.

A spanyol legfelsőbb bíróság 2019 októberében kilenc katalán függetlenségi vezetőt talált bűnösnek zendülés bűncselekményében, és 9-től 13 évig tartó szabadságvesztésre ítélte őket. Négyen közülük hűtlen kezelés miatt is büntetésüket töltik.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és egykori kormányának négy tagja külföldre menekült, ahonnan nem térhetnek haza, mivel elfogatóparancs van érvényben ellenük Spanyolországban. A kiadatásukra vonatkozó kérelmeket az illetékes külföldi bíróságok elutasították.

(MTI)