Három halottja van az utrechti lövöldözésnek

2019. március 18. - 18:48 | Külföld

Három halottja és öt sebesültje van a hétfői utrecthi lövöldözésnek, amely egy villamoson zajlott - közölte a hollandiai város rendőrsége a NOS holland közszolgálati média tájékoztatása szerint. A korábbi hírek  kilenc sebesültet említettek.  A hatóságok nem zárták ki, hogy a  lövöldözésnek családi háttere van. 

Három halottja van az utrechti lövöldözésnek
Fotó: EPA

Jan van Zanen polgármester korábban azt közölte: a legvalószínűbb, hogy a szökésben lévő gyanúsított, egy 37 éves török születésű férfi terrorista indíttatásból követte el tettét. Valószínűnek nevezte azt is, hogy egyetlen elkövető volt, de nem zárta ki, hogy lehetnek társai.

A rendőrség később azt sem zárta ki, hogy a lövöldözésnek családi háttere van - mondta Bernard Jens rendőrségi szóvivő a NOS holland rádiónak. Mark Rutte kormányfő válságtanácskozást hívott össze. Közölte, hogy mélyen megrázta az incidens, amely három nappal az 50 ember életét kioltó új-zélandi mészárlás után történt.

"Egy terrorcselekmény támadás a civilizációnk, a toleráns és nyitott társadalmunk ellen. (.) Erre csak egyetlen válasz van, az, hogy a jogállam és a demokrácia erősebb, mint a fanatizmus és az erőszak" - mondta sajtótájékoztatóján Rütte. "Nem engedünk az intoleranciának" - tette hozzá.

A rendőrség körözést adott ki a Törökországban született 37 éves Gokmen Tanis ellen. Közzétették a fényképét is, és felszólították az embereket, hogy ne közelítsenek hozzá. Egyéb részleteket nem közöltek.

Az Algemeen Dagblad című lap szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a fegyveres egy nőre célzott a villamosban, majd rálőtt két másik utasra, akik segíteni akartak az asszonynak.

Az RTV Utrecht helyi rádió úgy értesült, hogy a gyanúsított korábban kisebb-nagyobb bűncselekmények - egyebek mellett egy 2013-ban elkövetett lövöldözés - miatt már összeütközésbe került a rendőrséggel. Joost Lanshage rendőrségi szóvivő a nyomozásra hivatkozva nem kívánta kommentálni a gyanúsított esetleges büntetett előéletét.

A holland televízióban látni lehetett, amint a terrorellenes erők körülvettek egy utrechti házat, de hivatalosan nem erősítették meg, hogy a lövöldöző a házban tartózkodott volna. Utrechtben és általában Hollandiában nem gyakoriak a lövöldözések.

Az Amszterdamtól 50 kilométerre délre és a német határtól 90 kilométerre fekvő város mintegy 353 ezer lakosával Hollandia negyedik legnagyobb városa. Száznegyvenkét-ezer utrechtinek bevándorlási háttere van, 49 ezren nyugati, 93 ezren pedig más országokból érkeztek.

Utrecht utcáin hétfőn a szokásoshoz képest kisebb volt a forgalom. A mecsetek hétfőn zárva tartottak. A hatóságok délután feloldották a lakosoknak korábban kiadott figyelmeztetést, hogy ne hagyják el otthonukat - közölte a rendőrség. A gyanúsított továbbra is szabadlábon volt.

A 2018. évi helyhatósági választásokon a Baloldali Zöldek (GroenLinks) győztek. Ugyanakkor most első ízben a jobboldali populista Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) is bekerült a városi tanácsba.

Hivatalos adatok szerint a történelmi egyetemi város lakosainak 60 százaléka magasan iskolázott, 20 százaléka pedig az egészségügyben dolgozik.

MTI