Három helyen fogják oltani az 5 és 11 év közötti gyerekeket Szlovákiában

2021. október 11. - 15:22 | Belföld

Az egészségügyi miniszter határozata szerint Szlovákiában három kijelölt oltóközpontban oltják majd az 5 és 11 év közötti gyerekeket.

Három helyen fogják oltani az 5 és 11 év közötti gyerekeket Szlovákiában
Fotó: TASR/AP

A három oltóközpont a következő: a pozsonyi Országos Gyermekbetegségek Intézete (NÚDCH), a Turócszentmártoni Egyetemi Kórház és a Kassai Gyermekkórház.

A minisztérium szerint az oltást csak a gyerek törvényes képviselője kérvényezheti. Emellett az erősen rizikós csoportba tartozó kiskorúnak kell lennie, akinél súlyos egészségkárosodással vagy halállal járhat a megfertőződés.

A tárca szerint rizikósnak számít a neurodevelopmentális betegség, a krónikus tüdőbetegség, a súlyos immunrendszeri betegségek, az aktív onkológiai betegségek, a krónikus szívbetegségek és pulmonális hipertónia, a vérszegénység súlyos formája, illetve más megbetegedések. Ezekről viszont a szakképzett orvosnak kell mérlegelnie.

Továbbá annak a gyereknek a beoltását is kérvényezni lehet, akinek megfertőződése súlyos következményekkel járna a vele egy háztartásban élő rizikós csoportba tartozó gyerek számára.


TASR/para

Címkék: oltás, gyerekek, Szlovákia