Három hétre lezáratnák az országot a szakértők, és csak a kicsiket engednék be az iskolába 

2021. november 24. - 12:04 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium munkáját segítő szakértői konzílium mindenki számára kötelező, három hétig tartó lockdown bevezetését javasolja.

Három hétre lezáratnák az országot a szakértők, és csak a kicsiket engednék be az iskolába 
Illusztrációs felvétel (TASR)

A járványügyisek meggyőződése, hogy a hazai helyzet kritikussá vált, és elérte a humanitárius válság szintjét. Ezt támasztja alá az is, hogy kedden elértük a kritikus 3200-as határt a kórházban kezelt fertőzöttek számában, és több mint 10 ezer PCR-teszt lett pozitív. A szakértők szerint a megbetegedések mértéke meghaladja az előző hullámban tapasztalt legmagasabb értéket. Éppen ezért azt javasolják, hogy csak az alapiskola alsó tagozatosait és az óvodásokat részesítsék jelenléti oktatásban. A többiek, tehát

az általános iskolák felső tagozatos diákjai, a középiskolások és az egyetemisták november 25. és december 3. között nem járnának be az oktatási intézményeikbe,

valamint ebben az időszakban törölni kellene minden iskolán kívüli csoportos foglalkozást.

A személyek mozgását az alábbiakra korlátoznák:

- munkahelyre való utazás az OTP-s ellenőrző rendszer szerint (oltottak, teszteltek, betegségen átesettek)

- a létfontosságú üzletek és szolgáltatások látogathatósága

A járványügyi szakemberek tanácsa azt javasolja, hogy a beoltatlan alkalmazottakat - és azokat, akik még nem estek át a betegségen - legalább heti kétszer kellene letesztelni.

Ha javul majd a járványügyi helyzet, elsősorban a beoltottak - és a Covidon átesettek - részére enyhítenének az intézkedéseken.

A mai nap folyamán várhatóan pont kerül a téma végére, a szerdai kormányülésen valószínűleg határozat születik arról, hogy bevezetik-e a lockdownt, azaz a teljes lezárást az oltottak számára is. De az is biztosnak tűnik, hogy nagy viták előzik meg a végső döntést, hiszen például a kormánypárti Veronika Remišová (Za ľudí) az iskolákkal kapcsolatban úgy gondolja, azokat utoljára kell bezárni és elsőként kinyitni. A miniszterelnök-helyettes azt fogja szorgalmazni, "hogy az iskolák nyitva maradjanak. Láttuk tavaly, hogy nem kárpótolják a diákokat azzal, hogy anyagi kártérítést adnak nekik. Az év során elszenvedett veszteségeket nem lehet kompenzálni. Az iskoláknak nyitva kell maradniuk" - fogalmazott a leggyengébb koalíciós tömörülés elnöke.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök már kedden az általános lockdown mellett érvelt. Az államfő a ružinovi kórházban tett látogatása után azt nyilatkozta, hogy vesztésre állunk a koronavírus-járvánnyal szemben, ezért szükségünk van a lockdownra, ami mindenkit – oltottat és oltatlant is egyaránt érint.

(para)