Három hónap alatt történt annyi öngyilkosság a szlovák börtönökben, mint tavaly egy év alatt

2021. április 7. - 15:28 | Belföld

A 2021-es esztendőben eddig kilenc öngyilkossági kísérlet, és négy öngyilkosság történt a szlovákiai büntetés-végrehajtási intézetekben.

Három hónap alatt történt annyi öngyilkosság a szlovák börtönökben, mint tavaly egy év alatt
Fotó: TASR - illusztráció

Az idei év első három hónapjának számai nagyon magasak, 2021-ben ezidáig annyi öngyilkosság történt a börtönökben, mint 2020-ban összesen. 2019-ben is csupán négy ilyen esetet regisztráltak a szlovák hatóságok.

Az ilyen tettek elkövetési módja leggyakrabban az akasztás vagy valemilyen vágóeszközzel történő önsebzés volt.

"A börtönben gyakoriak az öngyilkossági gondolatok, sokkal gyakoribbak, mint a társadalom többi szférájában. Ezt a vonatkozó kutatás és a börtönpszichológusok tapasztalatai is megerősítik"

- nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Juraj Zajac börtönpszichológus. A helyzetet pedig nehezíti az is, hogy a lelki eredetű betegségek felbukkanása, és az ilyen módon sérült személyek öngyilkossági hajlama 30 százalékkal nőtt a világjárvány idején.

Az öngyilkosságok megelőzésére az igazságügyi minisztérium egy szakmai bizottságot hívott életre.

A főként pszichológusokból, jogászokból, és gyógypedagógusokból álló, 15 tagú testület felülvizsgálja az öngyilkosságok megelőzését szolgáló, jelenleg is érvényben lévő börtönintézkedéseket, majd átértékelik a rizikófaktorokat, és pontos protokollt készítenek arról, hogyan kell azonosítani és kezelni az öngyilkossági hajlammal rendelkező rabokat.

A cél az, hogy a civil szektor és független szakemberek bevonásával biztonságosabbá tegyék a büntetés-végrehajtási intézeteket, és hogy időben segíteni tudjanak az öngyilkosságra hajlamos börtönlakókon.

(TASR/parameter)