Három lövés érte a késes támadó testét Padányban, de így is alig tudták megfékezni

2023. szeptember 28. - 08:52 | Régió

A rendőrség hivatalos személy ellen elkövetett támadással gyanúsította meg azt a 38 éves férfit, akit augusztus végén meglőttek a rendőrök Padányban (Dunaszerdahelyi járás), miután késsel támadt rájuk. A hatóságok egyúttal megállapították azt is, hogy a rendőrök jogosultan használtak fegyvert a padányi férfi ellen.

Három lövés érte a késes támadó testét Padányban, de így is alig tudták megfékezni
Fotó: Paraméter

A rendőrség a Facebook-oldalán közölte, hogy a mentősök kértek asszisztálást a rendőröktől, mivel korábban már részesítették otthoni ellátásban a férfit, de nehezen tudtak vele szót érteni. A rendőrök elkezdtek kommunikálni a férfivel, de mivel az attól tartott, hogy kórházba szállítják őt, egy idő után már nem volt hajlandó velük beszélni.

A férfi bement az egyik szobába, kést vett magához, majd a hatóság közlése szerint támadó mozdulatokat tett a rendőrök felé, illetve elkezdte fenyegetni őket. Agresszív viselkedése egyre fokozódott, a rendőrök ezért először gázspray-vel próbálták megfékezni. A férfi továbbra sem hagyott fel a támadással és a fenyegetőzéssel, még a rendőri felszólítás és a fapadlóba leadott figyelmeztető lövés hatására sem állt le.

Ezt követően az egyik rendőr kénytelen volt a támadóra irányítani fegyverét, majd elsütötte. A rendőrség közlése szerint a rendőr igyekezett úgy célozni, hogy elhárítsa a támadást és a veszélyt, ugyanakkor a legnagyobb mértékben védje a személy életét és testi épségét. A férfi karját, lábát és hasát érte lövés, de még ezt követően sem adta fel, a földön fekve aktív ellenállást tanúsított. A rendőrök végül kényszerítő eszközöket alkalmazva ártalmatlanították a férfit, kivették a kezéből a kést és megbilincselték. Sérülései miatt kórházba szállították.

A helyszíni dokumentáció elvégzése után a nyomozó hivatalos személy ellen elkövetett támadással gyanúsította meg a férfit. Az ügyész emellett indítványozta a vizsgálati fogságba helyezését, ezt pedig a bíró a hétvégén helyben is hagyta. A rendőrök közvetlen felettese, valamint a belügyminisztériumi inspekció is úgy ítélte meg, hogy a rendőrök fegyverhasználata indokolt volt.


-para-