Három magyarlakta városban is megszűnhet az orvosi ügyelet

2023. június 4. - 08:49 | Belföld

Az orvosokat bosszantja az egészségügyi minisztérium javaslata az ambuláns orvosi ügyelet (pohotovosť) rendelési idejének csökkentéséről és a gyermekek orvosi ügyeletei számának redukálásáról. Attól tartanak, egy ilyen intézkedéssel nagyobb nyomás alá kerülnének a kórházak, a tárca viszont kitart mellette.

Három magyarlakta városban is megszűnhet az orvosi ügyelet
Archív felvétel - Paraméter

Az orvosi ügyelet jelenleg este tízig működik, a minisztérium ezt két órával rövidítené le. Gyermekorvosi ügyeletből 54 van jelenleg az országban, ezt a számot csökkentenék 40-re.

A minisztérium azzal érvel, hogy a gyermekorvosok fele már nyugdíjas korban van, és a napi rendelés mellett az ügyeleten is dolgoznak. Michal Palkovič szerint a keletibb régiókban vannak olyan helyek, ahol a gyerekorvos este tízkor végez az ügyeleten, majd reggelre megy rendelni.

Az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) viszont amiatt fúj riadót, mert az orvosi ügyelet rövidítésével a kórházakra, a sürgősségi osztályokra nehezedhet a nyomás. Peter Visolajský szakszervezeti elnök szerint ez az utolsó korporsószög a gyermekorvosi osztályaknak. Palkovič szerint viszont az előzetes becsléseik nem ezt mutatják.

A 14 város közül, ahol megszűnhet az orvosi ügyelet, háromban magyarok is nagyobb számban laknak: Galánta, Vágsellye, Királyhelmec. A többi: Pezinok, Piešťany, Senica, Myjava, Dubnica nad Váhom, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Ružomberok, Námestovo, Medzilaborce, Sabinov.

Tomáš Szalay, Pozsony megye főorvosa racionálisnak tartja a javaslatot, ugyanis az említett városok többségében később szűnnének meg az orvosi ügyeletek, a minisztérium pedig addigra kampányt készíthetne, amivel ezt megmagyarázza.

(Noviny.sk)