Három nap alatt 17 személyt kellett ellátniuk a mentősöknek a sarkvidéki hideg miatt

2017. január 9. - 16:27 | Belföld

A mentősök összesen 17 embert láttak el a fagy okozta egészségi problémák miatt  péntek reggeltől (január 6.) vasárnapig (január 8.).

Három nap alatt 17 személyt kellett ellátniuk a mentősöknek a sarkvidéki hideg miatt
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Ezek a személyek kihűltek, többségül alkoholos állapotban volt. Felnőttekről volt szó, egyetlen gyermek sincs közöttük – informálta a TASR hírügynökséget Boris Chmel, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Kihűlés miatt vesztette egy személy az életét Pozsonyban. A nyitrai rendőrség szintén megerősítette egy hajléktalan halálának hírét, aki számára végzetes volt a hatalmas fagy.

A Szlovákiában évek óta nem tapasztalt rendkívüli lehülés négy halálos áldozatának többsége idősebb személy. A pravda.sk információi szerint ketten - egy pozsonyi és nyitrai férfi - feltételezhetően hajléktalanok voltak, egy kocsmából hazatérő nyugdíjas férfit pénteken a háza előtt találtak megfagyva a közép-szlovákiai Látky településen, egy idősebb nő pedig ugyanebben a régióban munkából hazafelé jövet hűlt ki halálosan.

Nem ajánlatos ilyen hidegben alkoholt fogyasztani, a mentősök semmikép sem tanácsolják ezt. „Az ittas személy eleshet, elveszítheti eszméletét, s ha sokáig nem veszik észre, mi történt vele, bele is halhat az illető“ – mondta Chmel.

A hajléktalanoknak sem szabadna alkoholt fogyasztani, hogy felmelegedjenek, mert nagy mennyiségű alkohol megivása után mély álomba merülhetnek, ami szintén végezetes lehet a számukra.

Péntek reggel (január 6.) sarkvidéki hideg tombolt az ország nagy részén. Ez volt az idei tél első ilyen fagyos napja. Nagyon hideg volt a hétvégén is, a fagy kitarthat az elkövetkezendő napokban is.

TASR/para

Címkék: hideg idő