Három nap alatt több mint kétszáz ember fulladt a tengerbe Líbia partjainál

2018. július 2. - 07:47 | Külföld

Három nap alatt, június 29. és július 1. között több mint kétszáz, Európába igyekvő ember fulladt a Földközi-tengerbe Líbia partjainál - közölte vasárnap a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Három nap alatt több mint kétszáz ember fulladt a tengerbe Líbia partjainál
Fotó: AP/TASR

Az IOM rámutatott, hogy a hétvégén vízbe fulladt 204 emberrel 1000 fölé emelkedett azoknak a száma, akik a veszélyes tengeri utat nem élték túl az idén.

A nemzetközi szervezet nem részletezte, hogy a migránsok milyen körülmények között vesztették életüket, mindazonáltal gyakori, hogy az Európába igyekvő embereket életveszélyesen túlzsúfolt lélekvesztőkre terelik az embercsempészek, és a hajók a túlsúly miatt így felborulnak.

A nyár beköszöntével ismét emelkedni látszik a líbiai partokról induló menekültek és migránsok száma. A nagyszámú érkezés mellett azonban számos ember életét veszti a viszontagságos tengeri úton.

A líbiai parti őrség e három nap alatt több mint 1000 embert tartóztatott fel az észak-afrikai ország partjainál, és fordított vissza.

A líbiai hatóságok pénteken közölték, hogy több mint 100 ember fulladt a vízbe, 14 túlélőt sikerült csak kimenteni a vízből.

A líbiai parti őrség több mint 8000 embert mentett ki és vitt vissza az idén eddig az észak-afrikai állam partvidékére.

Líbiában számos, afrikai országból érkezett menekült él többnyire embertelen körülmények között menekülttáborokban. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legalább 700 ezer bevándorlóról tud az észak-afrikai országban.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralja Líbiát, amely az Európába igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett.

(MTI)

Címkék: menekültek, Libia