Három nap után sikerült eloltani a tüzet a Tátrában, a kár tetemes

Három napra volt szükség, hogy teljesen likvidálják a tüzet a Magas-Tátrában. A tűz még csütörtökön délután keletkezett, de péntekre sikerült is lokalizálni, az időjárási körülmények és a nehéz terep miatt viszont a teljes likvidálása vasárnap 11 óráig tartott. A károk tetemesek.

Három nap után sikerült eloltani a tüzet a Tátrában, a kár tetemes
Fotó: TASR

A Késmárkiitató (Kežmarské Žľaby) közelében keletkezett tűzvész teljes likvidálását vasárnap este hatkor jelentették be a tűzoltók, ezután a területet átadták az erdészeknek, akik a következőkben is figyelem alatt tartják.

A turistaútvonalakat, amelyeket a tűz érintett, és amelyekről embereket is evakuáltak még csütörtökön, már szombaton elérhetővé tették újra.

Alexander Nejedlý, az Országos Tűzoltókapitányság igazgatója már korábban kifejtette, hogy minden valószínűség szerint emberi gondatlanság okozta a tüzet. Elképzelhető, hogy egy eldobott cigaretta, vagy nyílt tűzzel való egyéb manipuláció okozta.

A tüzet fákat ültető munkások észlelték, és jelezték a tűzoltóknak. A tűzvész sújtotta terület kezelője a késmárki erdészet.

Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park igazgatója közölte, a károk felmérhetetlenek, rendkívül sokáig fog tartani, míg a természet ezt rendbehozza. Szavai szerint évtizedekbe telhet, míg új talaj alakul ki és újra növények sarjadnak az érintett területen.

(Webnoviny.sk)