Három napon belül annyi gáz lehet Szlovákiában, hogy kihúzzuk vele az egész telet

2022. július 7. - 11:57 | Belföld

Három napon belül olyan szinten állhatnak a gáztartalékok Szlovákiában, hogy az előttünk álló télen még a legigényesebb üzemek számára is elegendő lesz – nyilatkozta Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter a DenníkE-nek.

Három napon belül annyi gáz lehet Szlovákiában, hogy kihúzzuk vele az egész telet
Fotó: TASR/AP

Sulík szerint, ha az oroszok ezt követően el is zárnák a gázcsapokat, akkor sem állna fenn a fogyasztás korlátozásának a kockázata. Szavai ellentétben állnak nyugat-európai kollégáiéval – a német gazdaságügyi miniszter például már figyelmeztetett a gázhiányra, ezért felszólította az embereket, hogy kevesebb időt töltsenek a zuhany alatt.

Sulík ezt azzal magyarázza, hogy Szlovákia energiatermelésében magas az atomenergia aránya, míg Németországban sorra állítják le az atomerőműveket. A németek így arra kényszerülnek, hogy a nap- és szélenergia-források teljesítményének csökkenését gázból származó villamosenergiával pótolják.

Az egyre erősödő félelem, hogy Oroszország hamarosan teljesen leállítja a gázszállítást Európába, ami valószínűleg recesszióba sodorná a kontinenst, máris kibillentette a pénzügyi piacot, ugyanis az euró árfolyama 20 éves mélypontra zuhant a dollárral szemben.

Ha hihetünk Sulík szavainak, Szlovákia annak ellenére, hogy nemrég még az orosz gáztól leginkább függő uniós országok közé tartozott, elkerüli a legrosszabbat.


(DenníkE)