Három oltóanyag veheti fel a versenyt a koronavírussal

2020. május 23. - 14:31 | Tech

Három olyan koronavírus elleni oltóanyag-kísérlet is zajlik a világban, amelynek biztatóak az eredményei - mondta a budapesti Szent László Kórház infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Három oltóanyag veheti fel a versenyt a koronavírussal
Fotó: TASR/AP

Szlávik János hozzátette: nagy valószínűséggel e három oltóanyag közül kerül majd ki a koronavírus első hatékony ellenszere. A főorvos elmondta, korábban szó volt arról, hogy már ezen a nyáron tízmilliószámra gyártanak a gyógyszergyárak oltóanyagot. Ez úgy lehetséges, hogy a gyógyszergyártók még a tesztek lezajlása előtt óriási mennyiségben halmoznak fel oltóanyagot, és ha a tesztek pozitív eredménnyel zárulnak, akkor azonnal forgalmazni tudják a vakcinát.

Kitért arra: újabban Magyarországon is az orvosok rendelkezésére áll egy 2014-ben Japánban influenza ellen törzskönyvezett készítmény, amelyet a kínai orvosok sikerrel alkalmaztak közepesen súlyos koronavírusos betegeknél. A gyógyszer megakadályozza, hogy a betegség lefolyása súlyos legyen - ismertette Szlávik János.

MTI