„Három perc alatt sikerült bejutnom" – kiderült, hogy fért hozzá Kočner a Szociális Biztosító rendszeréhez

2023. január 25. - 09:55 | Belföld

A bizonyítékok ismertetésével folytatódott kedden is a Kuciak-ügy tárgyalása.

„Három perc alatt sikerült bejutnom" – kiderült, hogy fért hozzá Kočner a Szociális Biztosító rendszeréhez
Fotó: TASR - Pavol Zachar

A bíróság egy fényképet vizsgált, amelyen egy grid-kártya látható. Ezt Marian Kočner lefoglalt mobiltelefonjában találták meg.

„A vádlott ezen keresztül férhetett hozzá a Szociális Biztosító adataihoz. Valamelyik korábbi tárgyaláson megállapították, kiket figyelt meg a rendszerben" - mondta a TASR hírügynökségnek Peter Kubina, a meggyilkolt újságíró családjának ügyvédje.

Kočner Ján Kuciakra, Martina Kušnírovára, a sértett ügyészekre és más személyekre keresett rá a Szociális Biztosító adatbázisában.

„A biztosító rendszere még mindig lyukas. Három perc alatt sikerült bejutnom" – írta Kočner 2018 áprilisában Alena Zsuzsovának a Threema applikáción keresztül.

Kedden a Zsuzsová és Kočner közötti kommunikáció más részeit is felolvasták. A nő tagadta, hogy rejtjelezve kommunikáltak volna. Azt mondta, Kočner börtönbe akarta juttatni az akkor ügyvédként dolgozó Daniel Lipšicet, de bántani nem akarta.

Kočnernak a Threema-kommunikációból hiányzó üzenetek átiratára vonatkozó kérdésére Dušan Mikulaj bűnügyi informatikai szakértő azt válaszolta, több értesítés is van ott fájlok küldéséről, de a fájlok tartalmát nem lehetett megállapítani.

Ján Kuciak újságírót 2018 februárjában gyilkolták meg, a vádlottak, Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről dönt a bíróság. A Speciális Büntetőbíróság eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Három döntés jogerőre emelkedett. Miroslav Marček és Szabó Tamás 25, Andruskó Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina és Darko Dragić - ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészítése miatt. Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolására 2017 őszén adott megbízást Marian Kočner, Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.


(TASR)