Három tonna orosz arany érkezett Svájcba, vizsgálódnak a vámosok, hogyan történhetett

2022. június 25. - 09:23 | Külföld

Orosz aranybehozatal ügyében vizsgálódik a vámhivatal, tekintettel az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókra - jelentette be pénteken a svájci vámhatóság, miközben egyelőre megválaszolatlanok a kérdések a titokzatos behozatal körül.

Három tonna orosz arany érkezett Svájcba, vizsgálódnak a vámosok, hogyan történhetett
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Májusban három tonna, Oroszországból származó arany érkezett az alpesi országba, ahol számos, aranytömbök olvasztására alkalmas finomító működik.

Az ukrajnai háború kezdete óta most először érkezett orosz arany Svájcba - közölte a vámhivatal, hozzátéve, hogy egyelőre nem tudni, ki volt az importőr.

Az 194 millió svájci frank értékű, három tonnányi arany Nagy-Britanniából érkezett, de származási országként Oroszország van feltüntetve - tudatta pénteki közleményében a Szövetségi Vám- és Határbiztonsági Iroda (OFDF).

Tekintettel az érvényben lévő szankciókra, az OFDF megvizsgálja az érintett behozatalt" - közölte a hivatal, amely szerint törvényi okokból semmilyen információ nem adható ki az aranyimportőrről.

Március 7. óta az orosz finomítókból kikerült aranytömböket tilos Svájcban megvásárolni. Ugyanakkor a március 7. előtt orosz finomítókban előállított aranytömbök elvileg továbbra is forgalmazhatók az OFDF szerint.

A nemesfémkereskedők svájci szövetsége (ASFCMP) szerint egyetlen tagjuk sem részese az ügyleteknek.

A tizennégy svájci nemesfém-feldolgozót tömörítő szakmai szövetség ugyanakkor elővigyázatosságra intette tagjait. "Kétes eredetű arany nem kerülhet Svájcba" - írta közleményében a szervezet. Ez a tizennégy vállalat dolgozza fel a Svájcban olvasztott arany 90 százalékát.

(MTI)