Háromból kettő roma kisgyermek nem jár oviba

2019. június 3. - 12:53 | Belföld

Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztos hétfőn rámutatott, hogy a roma kisgyermekek óvodalátogatását a környező országok úgy javították, hogy az óvodalátogatást kötelezővé tették, és ez vár Szlovákiára is.

Háromból kettő roma kisgyermek nem jár oviba
Illusztráció

A kormánybiztos hivatala, az eduRoma szervezet, illetve a Jól Kormányzott Társadalom Intézet (Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť) közös projektet tervez ezen a területen, az óvodalátogatást kötelezővé tevő törvényre reagálva. Ezzel a projekttel fel szeretnék mérni az önkormányzatok felkészültségét, egyúttal javítani azon.

Ravasz figyelmeztet, hogy amennyiben ma valamely önkormányzat nem tesz érte, akkor a marginalizált közegben élő roma családok gyerekei egyáltalán nem kell, hogy óvodába járjanak. Június közepén tárgyalja a parlament második olvasatban a törvényjavaslatot, ám a kormánybiztos szerint az csak egy keretet ad, amit tartalommal kell megtölteni.

A szakemberekkel azon dolgoznak, hogy minden eshetőségre és komplikációra felkészüljenek, ami akadályozhatja a törvény végrehajtását és az óvodák bővítését. E téren az önkormányzatok képviselői mellett a roma családokat is szeretnék megkérdezni, melyek a legfőbb gátjai annak, hogy óvodába járjanak a gyerekek.

Lucia Kováčová a Jól Kormányzott Társadalom Intézettől úgy véli, ez segítheti, hogy célzottabb, specializáltabb támogatást nyújtsanak a jövőben. Bizonyos önkormányzatoknak és óvodáknak olyan módon segítenének, hogy javítsanak az óvodamenedzselési képességeiken, illetve a hátrányos helyzetű családokkal, illetve az onnan származó gyermekekkel való munkán, hogy utóbbiakat könnyebben befogadják a többiek.

Az EU Emberjogi Ügynökségének 2016-os adatai szerint a hátrányos helyzetű roma családokból származó gyermekeknek mindössze 34%-a, míg a többségi társadalomból származó gyerekeknek 77%-a jár óvodába.

(TASR)