Hároméves feltételest kapott a pedofil pap, az igazságügyi miniszter nem hagyja annyiban a dolgot

2022. július 26. - 12:21 | Belföld

Az igazságügyi miniszter elé került a szexuális zaklatás miatt jogerősen elítélt Dolný Kubín-i pap esete – írja a TV Noviny.

Hároméves feltételest kapott a pedofil pap, az igazságügyi miniszter nem hagyja annyiban a dolgot
Mária Kolíková (Fotó: TASR)

Februárban látott napvilágot az eset: a TV Markízát felkereste egy lány, aki elmesélte, hogy hitoktatója, aki papként is tevékenykedik, szexuálisan zaklatta több éven keresztül. Amikor az egész elkezdődött, még csak 13 éves volt, és 16 éves koráig tartott. Erotikus tartalmú üzeneteket és fényképeket is mutatott a lány a Markízának. Elmondása szerint a plébánián találkoztak, majd minden ilyen eset után gyónnia kellett.

Azóta a papot jogerősen elítélték, de a bírósággal kötött vádalkunak köszönhetően megúszta hároméves feltételes szabadságvesztéssel.

Mária Kolíková igazságügyi miniszter meg van róla győződve, hogy súlyos hiányosságok léptek fel az ügy jogi besorolását illetően. Miután áttanulmányozta az ügyiratot, Kolíková megállapította, hogy más büntetést kellett volna kiszabni.

„A kulcsfontosságú tényezők, például, hogy az elkövető egy pap és tanár volt, valamint az ügy egyéb körülményei egyáltalán nem voltak megfelelően kiértékelve” – mondta az igazságügyi miniszter, aki ezért azt kéri, hogy a főügyész felügyelje az ügyet.

Jana Tökölyová, a Főügyészség szóvivője szerint viszont Maroš Žilinka főügyész június 29-én már írásban utasította a Zsolnai Kerületi Ügyészséget, hogy vizsgálja ki az ügy törvényességét, valamint azt, hogy helyesen járt-e el a járási ügyész.

A vádalku problémája, hogy miután azt megkötik, már nem lehet megtámadni, Kolíková ezért törvénymódosítást fontolgat, amely lehetővé tenné, hogy visszamenőlegesen is átvizsgáljanak hasonló döntéseket.


(tvnoviny.sk)