Háromezer évnyi börtönbüntetésre ítélték, de kiszabadult a véreskezű terrorista

2018. augusztus 5. - 19:03 | Külföld

Kiszabadult a börtönből Santiago Arrospide Sarasola, ismertebb nevén Santi Potros, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet hírhedt tagja 31 börtönben töltött év után vasárnap Salamancában.

Háromezer évnyi börtönbüntetésre ítélték, de kiszabadult a véreskezű terrorista
wikipédia

A most 70 éves férfit tizenegy perben, negyven gyilkosság miatt, összesen háromezer évnyi börtönbüntetésre ítélték, amelyből a ténylegesen letölthető maximális szabadságvesztés most telt le. Santi Potros a baszk terrorszervezet egyik legvéreskezűbbnek tartott vezetője volt, őt tették felelősség az 1986-os, 12 rendőr halálát okozó és 77-et megsebesítő madridi pokolgépes merényletért.

Továbbá az ETA valaha elkövetett legvéresebb, gyújtóbombás merénylete miatt, amely 1987. június 19-én a barcelonai Hipercor bevásárlóközpont parkolójában 21 ember halálát okozta és 45 embert sebesített meg. A baszk terroristát 1987-ben Franciaországban tartóztatták le, ahol 13 évet ült börtönben, majd 2000-ben kiadták Spanyolországnak.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA a nyolcvanas években követte el a legtöbb áldozatot követelő merényleteit. Az 1959-ben alakult csoportot több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek.

Az ETA 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy a támadásokkal, idén májusban pedig a terrorszervezet fel is oszlatta magát.

MTI