Háromnapos gyászt hirdetett Zakopane polgármestere a lengyel Tátrában történt tragédia miatt

2019. augusztus 23. - 06:56 | Külföld

Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, Zakopane polgármestere pedig mától háromnapos gyászt hirdetett a lengyel Tátrában csütörtökön történt súlyos tragédia miatt.

Háromnapos gyászt hirdetett Zakopane polgármestere a lengyel Tátrában történt tragédia miatt
Fotó: AP/Bartlomiej Jurecki

Tegnap este gyászmisét mutattak be az áldozatokért Zakopanéban, a Fatimai Szűzanya tiszteletére szentelt templomban.

A lengyel miniszterelnök tegnap részt vett a mentőakciót irányító válságstáb ülésén, majd az esti sajtóértekezleten elmondta: négy halottja és több mint száz sérültje van a Giewont-csúcsot és környékét sújtó rendkívüli hevességű viharnak. Több sérült nagyon súlyos állapotban van, többen égési sérüléseket szenvedtek, mások sokkos állapotban vannak, és pszichológiai segítségre is szorulnak az átéltek miatt.

A tegnap délutáni tátrai viharban négyen - egy tízéves lány, egy tizenhárom éves fiú és két felnőtt - veszítették életüket a villámcsapásoktól. Korábbi közlések szerint csak a zakopanei kórházban mintegy 90 sérültet ápolnak, további - súlyos - sérülteket a térségbeli kórházakba vittek.

Morawiecki hangsúlyozta: a hirtelen kerekedett óriási vihart nem lehetett előre látni. Közölte: a mentőakciót péntek hajnaltól folytatják, hogy megbizonyosodjanak arról, a hegyekben nem rekedt több turista.

A mentésben a hegyi mentők mellett több mint 80 tűzoltó vett részt, több mint 100 rendőr pedig segítette a sérültek kórházba szállítását.

MTI