Háromszoros összeget fizetnek a menekültek elszállásolásáért szeptemberig

2022. június 29. - 14:59 | Belföld

Júliustól szeptemberig megháromszorozzák a menekültek elszállása után nyújtott támogatás összegét, és a hozzájárulás kérvényezése is egyszerűbb lesz - közölte Martin Petro, a közlekedési és építésügyi minisztérium kommunikációs osztályának munkatársa., és a hozzájárulás kérvényezése is egyszerűbb lesz - közölte Martin Petro, a közlekedési és építésügyi minisztérium kommunikációs osztályának munkatársa.

Háromszoros összeget fizetnek a menekültek elszállásolásáért szeptemberig
Fotó: TASR - illusztráció

Petro elmondta, a módosított kormányrendelet értelmében július 1-jétől a menekültek elszállásolása után áfával együtt 22 euró hozzájárulást fizetnek éjszakánként egy felnőtt, és 11 eurót egy 15 év alatti gyerek után.

„Mivel nyáron természetesen nagyobb az érdeklődés a szállodák iránt, a menekültek elszállásolása után járó támogatást úgy kellett megállapítanunk, hogy az motiváló legyen a szállodák vagy panziók működtetői számára, és továbbra is segítséget nyújtsanak a menekülteknek" - mondta Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter.

Petro tájékoztatása szerint a juttatás összegét a július 1. és szeptember 30. közötti időszakra emelik, visszamenőleg nem. Februártól júniusig a támogatás összege felnőttek után 7,70, gyerekek után 3,85 euró volt.

Míg korábban minden hónapra külön kellett kérvényezni a támogatást, júliusra, augusztusra és szeptemberre egy, összevont kérvényt kell benyújtani idén októberben. A szerződések benyújtásának módja is változik, ezeket elektronikus úton lehet elküldeni.

„Aki eddig nem nyújtotta be a szerződés első változatát, az elektronikusan mindkét időszakra új szerződést nyújthat be. Azok, akiknek már van érvényes szerződésük, az új támogatási időszakra az új szerződést kell leadniuk" - magyarázta a változásokat Tomáš Ondrčka, a közlekedési minisztérium turisztikai főosztályának vezérigazgatója.

Petro tájékoztatása szerint a szerződésmintákat és minden más szükséges dokumentumot július 1-jén teszik közzé a www.mindop.sk weboldalon.


(TASR)