Háromszorosára gyorsult az alpesi gleccserek zsugorodása 2003 óta

Háromszorosára gyorsult a Francia-Alpok gleccsereinek zsugorodása 2003 óta egy új francia tanulmány szerint.

Háromszorosára gyorsult az alpesi gleccserek zsugorodása 2003 óta
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A grenoble-i Gleccserkutató és Környezeti Geofizikai Laboratórium (LGGE) tanulmánya az Alpok teljes, európai szintű felmérésének keretein belül, az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve készült.

A szakértők szerint az Alpok franciaországi gleccsereinek felülete 2003 és 2015 között átlagosan 25 százalékkal lett kisebb.

Hangsúlyozták, hogy az utolsó nagy, 2003-as felmérés óta a gleccserek felszínének éves zsugorodása átlagosan két százalék, míg a korábbi felmérési időszakban, 1986 és 2003 között évente 0,7 százalékos volt a veszteség.

"Majdnem háromszorosára nőtt a szám" - fejezte ki aggodalmát Antoine Rabatel, aki a 2015-ös műholdfelvételeken alapuló, tavaly júniusban végzett kutatást vezette.

A kutatók szerint a zsugorodás gyorsuló üteme nyilvánvaló, különösen a gleccserek alacsonyan fekvő részein.

Európa legmagasabb hegycsúcsának, a 4809 méteres Mont Blanc-nak a jégfolyamai tartják magukat a legjobban: nagyjából évente egy százalékkal zsugorodtak a gleccserei 2003 és 2015 között, szemben például az Écrins-hegységben tapasztalt 2,25 százalékkal.

A Mont Blanc gleccserei azért lehetnek jobb állapotban, mert átlagosan magasabban fekszenek a többihez képest - magyarázta Rabatel.

Az olvadás Franciaországban leginkább a Vanoise-hegységet sújtja, ahol évente átlagosan 2,6 százalékkal zsugorodnak a gleccserek, a kutatók szerint főként azért, mert kevés csúcsa magasabb 3800 méternél.

(MTI)