Háromszorosára nőtt az érdeklődés a régi családi házak hőszigetelésének támogatása iránt!

2019. október 9. - 09:55 | Belföld

A családi házak hőszigetelésének támogatására kiírt felhívás ötödik fordulójában 296 kérvényt nyújtottak be. Az előző fordulóval összehasonlítva az érdeklődés a háromszorosára nőtt, ez egyebek mellett annak is köszönhető, hogy a májusban érvénybe lépett törvénymódosításnak köszönhetően egyszerűsödtek a kérvény benyújtásával kapcsolatos adminisztratív teendők, illetve eltörölték azt a feltételt, hogy a hőszigetelést csak erre szakosodott cég végezheti.

Háromszorosára nőtt az érdeklődés a régi családi házak hőszigetelésének támogatása iránt!
Illusztráció

„Örülök, hogy a feltételek leegyszerűsítése után az eddigieknél még jobban érdekli a 10 évnél régebbi házak tulajdonosait a támogatás. Az igazat megvallva, erre számítottunk is.

Úgy gondolom, hogy a 8 800 eurós összeg eléggé motiváló, és valóban csökkenti a régebbi házak hőszigetelésének költségeit, így a fűtési költségek is csökkennek, ami az életszínvonal növekedéséhez vezethet“ – mondta Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter.

Az ötödik forduló 2019. szeptember 17-től szeptember 30-ig tartott. Összesen 296 kérvény érkezett be elektronikus formában, ezek közül 186 esetében már a papíralapú dokumentumokat is elküldték. A támogatást igénylőknek a kérvény és a mellékletek elektronikus bejegyzése után még 10 napjuk van arra, hogy ezeket papíralapú formában is benyújtsák.

A minisztérium fokozatosan bírálja el a beérkezett pályázatokat, ennek köszönhetően szeptember végéig 14 kérvényező kapta meg a támogatást, összesen 83 568,84 euró értékben, további 66 kérvény kielégítésére 580 800 eurót különítettek el, 17 kérvényt elutasítottak illetve leállították az elbírálási folyamatot, a többi kérvény elbírálása pedig folyamatban van.

Az összes eddig meghirdetett felhívásra 2019. szeptember 30-ig 628 – a családi házak utólagos hőszigetelését igénylő – kérvény érkezett. Ebből 155 kérvény összesen 1 011 748,06 euró támogatásban részesült, további 79 kérvényre összesen 695 200 eurót különítettek el. 304 kérvényt elutasítottak illetve leállították az elbírálási folyamatot, a többi kérvény elbírálása pedig folyamatban van.

(km/para)

Címkék: hőszigetelés