Haščák azt akarta, hogy a parlament ne tárgyalhasson a Gorilláról

A Penta-csoport első embere, Jaroslav Haščák az Alkotmánybíróságon próbálta elérni, hogy a parlament ne tárgyalhasson a Gorilla-botránnyal kapcsolatos vizsgálatról. Nem járt sikerrel, a taláros testület elutasította beadványát.

Haščák azt akarta, hogy a parlament ne tárgyalhasson a Gorilláról

Jaroslav Haščák az alkotmánybíróságra eljuttatott beadványában konkrétan azt akarta elérni, hogy a testület tegye semmissé a parlament Gorilla-botránnyal kapcsolatos határozatát, mely a tövényhozás egyik tavalyi ülésén született. Emellett a Penta főnöke azt is követelte, hogy a határozattal kapcsolatos dokumentumokat távolítsák el a parlament weboldaláról, és hogy az alkotmánybíróság megelőző jelleggel tiltsa meg, hogy a jövőben a parlament tárgyalhasson a Gorilla-üggyel kapcsolatos vizsgálatról és az ügy fejleményeiről.

Haščák érvelése szerint a parlament tavaly júniusi ülésével sérültek az alkotmány által garantált jogai.

Az alkotmánybíróság elutasította a Penta-vezér badványát. A Sergej Kohut, Mészáros Lajos, és Ladislav Orosz alkotmánybírók által alkotott szenátus szerint Haščák panasza megalapozatlan. Az ügyben még februárban született döntés, amit a Penta jogi képviselői állítólag csak május közepén kaptak meg.

Haščák beadványának elutasítását a taláros testület szenátusa azzal magyarázta, hogy "az alkotmánybíróság a közhatalmat tiszteletben tartva védelmezi a polgári társadalom szólásszabadságát". A döntésben az is olvasható, hogy Jaroslav Haščák panasza "inkább az ő érzelmi elégedetlenségét tükrözi".

(SME)