Haščák a Gorillával kapcsolatos összes irat nyilvánosságra hozására szólít fel

2019. október 17. - 19:07 | Belföld

Jaroslav Haščák, a Penta társtulajdonosa a teljes Gorilla-akta nyilvánosságra hozását javasolja a hatóságoknak, ha ez nem ütközik jogi akadályokba. Felhívása szerint a teljes nyomozati aktát, minden jegyzőkönyvet, dokumentumot, szakértői véleményt nyilvánossá kellene tenni, és azt is szeretné, ha mihamarabb kihallgatná őt a rendőrség.

Haščák a Gorillával kapcsolatos összes irat nyilvánosságra hozására szólít fel
Jaroslav Haščák (TASR)

„A nyilvánosságra hozásra többször is ígéretet tettek az elmúlt években, én mindannyiszor egyetértésemet fejeztem ki ezzel kapcsolatban, de nem történt semmi. Az állítólagos Gorilla-hangfelvétel valószínűleg a nyomozati anyagból származik, és mivel a szakértői vélemények és a rendőrségi vizsgálat során megállapított tények nélkül került a nyilvánosság elé, a nyomozás lefolytatásának törvényességét csak úgy lehet igazolni és a bizalmat visszaállítani, ha az összes iratot nyilvánosságra hozzák” - áll Haščák felhívásában.

Úgy véli, mivel 13-15 évvel ezelőtti ügyekben nyomoznak, a nyilvánosságra hozás nem befolyásolná a tanúkat és nem kell tartani bizonyítékok megsemmisülésétől.

Haščák azt is szeretné, ha mihamarabb kihallgatnák a hangfelvételekkel és a legújabb fejleményekkel kapcsolatban. Állítása szerint mindig teljes mértékben együttműködött a hatóságokkal a Gorilla-ügyben, amelyben tanúként szerepel.

A héten került fel az internetre a Gorilla-akta hangfelvétele, amelyet állítólag egy Vazov utcai lakásban készítettek Pozsonyban. A Gorilla-aktát 2011 decemberében hozták nyilvánosságra névtelenül. Állítólag Jaroslav Haščák politikusokkal folytatott beszélgetéseinek átiratát tartalmazza a 2005-ös és 2006-os állami üzletek provízióiról. Haščák és a Penta is megkérdőjelezi a Gorilla-akta hitelességét.

A Gorilla-hangfelvételt 2018 decemberében találta meg a rendőrség Marian K. üzletember házában. Dušan Kováčik speciális ügyész szerint egyelőre nem biztos, hogy tartalma teljesen azonos a Gorilla-aktával, ezt csak a Szlovák Információs Szolgálat tudná megerősíteni.

A Denník N hétfőn (október 14.) számolt be arról, hogy egy 70 perces hangfelvétel van a birtokában, amelyen Trnka és Marian K. beszél, ezt a felvételt 2014 nyarán feltehetően Marian K. készítette.

Az anyag arról szól, hogy Trnka megpróbálta megzsarolni Jaroslav Haščákot, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosát egy Gorilla-üggyel kapcsolatos hangfelvétellel. A Denník N szerint Marian K. felelősségre vonja emiatt a főügyészt, vulgárisan beszél vele, fizikai megsemmisítéssel fenyegeti őt és a „haverjait”, valamint a fiát is.

Haščák közleményben határolódott el „minden állítólagos tevékenységtől”, amelyhez a nyilvánosságra hozott hangfelvétel értelmében köze lehet.

TASR