Haščák háza elé szervez tüntetést a PS/Spolu és a KDH

2019. október 16. - 15:28 | Belföld

A Progresívne Slovensko, a Spolu és a KDH csütörtökre tüntetést szervez Jaroslav Haščák, a Penta társtulajdonosának háza elé. Ezt szerdai sajtótájékoztatójukon jelentették be az említett pártok elnökei, Michal Truban, Miroslav Beblavý és Alojz Hlina.

Haščák háza elé szervez tüntetést a PS/Spolu és a KDH
Illusztráció

Truban szerint a Gorilla-hangfelvétel Szlovákia újkori történetében az egyik legfontosabb, korrupciós paktumról készült bizonyíték.

„A kormányok változnak, a politikusok jönnek-mennek, Haščák vagyona pedig nő”

– kommentálta Beblavý az ügyet. Az ellenzéki politikus törvényileg korlátozná az egészségügyben és a média területén érdekelt pénzügyi csoportok hatalmát.

Hlina kijelentette: ez a megfelelő pillanat arra, hogy a szlovákok visszavegyék az országukat, és visszatérjenek '89 novemberének örökségéhez. „Szörnyen sok hibát követtünk el, de nem adjuk fel” – fűzte hozzá.

Korábban több szlovákiai szerkesztőség címére is küldtek egy e-mailt a Gorilla-hangfelvétel linkjével. A hanganyag egyik állítólagos megszólalója, Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa már kilátásba helyezte, hogy büntetőfeljelentést tesz az ügyben. Egyben kétségbe vonta a felvétel eredetiségét.

A hangfelvétel egy pozsonyi, Vazovova utcai lakásban készülhetett. A Gorilla-ügyiratot névtelenül tették közzé 2011 decemberében, és azt az állítólagos beszélgetést tartalmazza, amelyet Haščák folyatott különféle politikusokkal a 2005-ös és 2006-os állami üzletekről és az ezekkel kapcsolatos jutalékokról. A Gorilla-hangfelvételt a rendőrség 2018 decemberében találta meg Marian Kočner házában. Az eredetiségét Lukáš Kyselica, a Gorilla-üggyel foglalkozó nyomozócsapat volt főnöke is igazolta.

Kapcsolódó cikkek:
Pellegrini szerint Fico nyugodtan alhat
A szerkesztőségekbe eljuttatott felvételen szerepel, ahogy Fico Haščákkal kólázik - Hallgasd meg!
Danko: Semmi közöm a Gorilla-ügyhöz

(TASR)