Haščák őrizetbe vétele azzal függhet össze, hogy egy rakás pénzért megkaparintotta a Gorilla-hangfelvételeket

2020. december 2. - 10:44 | Belföld

A Penta társtulajdonosa és vezetője, Jaroslav Haščák keddi őrizetbe vétele és meggyanúsítása azzal függ össze, hogy a Gorilla-ügyben készült hangfelvételekért állítólag fizetett a SIS egykori magas beosztású tisztviselőjének, Ľubomír Arpášnak - tudta meg az Aktuality.sk.

Haščák őrizetbe vétele azzal függhet össze, hogy egy rakás pénzért megkaparintotta a Gorilla-hangfelvételeket
Jaroslav Haščák (Fotó: TASR)

A Gorilla-nyomozócsoport és különleges rendőri alakulatok kedden rajtaütésszerű akciót tartottak a pozsonyi Digital Parkban, ahol a Penta székhelye is található.

A szemtanúk beszámolói alapján a kommandósok azonnal lezáratták a felvonókat, majd felmentek a hatodik és hetedik emeletre. Haščákot bilincsek nélkül vezették el, később azonban visszatértek vele, vélhetően azért, hogy jelen legyen az irodák átkutatásánál. Éjfél körül aztán a mélygarázsokon keresztül ismét elvitték a rendőrök, azóta valószínűleg őrizetben van - írja a hírportál.

A viszgálótisztnek 48 órája van arra, hogy javaslatot tegyek a vizsgálati fogságára és ezt nagy valószínűséggel meg is teszi.

A Gorilla-ügyet nagyon hosszú ideig Dušan Kováčik speciális ügyész felügyelte, akit azonban november közepén szintén őrizetbe vettek, majd vizsgálati fogságba helyeztek, és bűnszervezetben való részvétellel és hivatali jogkörrel való visszaéléssel gyanúsították meg. Konkrétabban azzal, hogy segített a Norbert Bödör által vezetett rendőrségi maffiának bizonyos ügyeket elsüllyeszteni, illetve a pozsonyi Takáč-bandának is. A Gorilla-ügy ezután Ondrej Repa ügyészhez került, aki a Bödör-féle bűnszervezettel kapcsolatos nyomozást is felügyeli.

Haščák mellett ezúttal meggyanúsították a már említett Ľubomír Arpášt és feleségét, Danát, aki szintén a SIS-nél dolgozott korábban.

A nyomozók szerint Arpáš magával vitte a Gorilla-ügyben a pozsonyi Vazovova utcában található lehallgatott lakásból származó hangfelvételeket, miután távozott a titkosszolgálattól, majd azt felkínálták Haščáknak. Az Aktuality közlése szerint ez úgy történt, hogy 2006 szeptemberében Arpáš és felesége alapítottak egy céget, Identita néven, amely szerződést kötött a Haščák tulajdonában lévő Barkont nevű céggel. 2006 októbere és 2008 márciusa között Arpáš cége fiktív elemzéseket szolgáltatott és tanácsadói feladatokat látott el a másik cégnél, mire amaz öt részletben összesen 194 ezer eurót (mintegy 6 millió koronát) küldött neki.

A Gorilla-iratokban is szó esik arról, hogy Arpáš és Haščák megegyeztek a Gorilla-felvételekről.

2011 decemberében máig ismeretlen személy töltötte fel az internetre a Gorilla-iratokat, amelyek azt dokumentálják, ahogy a Penta pénzügyi csoport tulajdonosa a 2005-2006-os években politikusokkal, miniszterekkel, állami hivatalnokokkal egyeztetett kenőpénzekről egy fővárosi lakásban. Egyebek mellett Robert Fico hangjához hasonló orgánum is "felcsendül" ezen a felvételen.

Portálunk korábban beszámolt arról a 2014-ből származó, és tavaly októberben előkerült felvételről is, amelyiken a maffialistás nagyvállalkozó, Marian Kočner taknyosként leteremti az exfőügyészt, mert Dobroslav Trnka - állítólag az albári polgármesterrel, Bereczk Oszkárral együttműködve - az úgynevezett Gorilla-hanganyaggal megzsarolta Kočner partnerét, a pentás Haščákot.

A Joj TV által idén januárban megszerzett újabb hangfelvételen valószínűleg Jaroslav Haščák és Bereczk Oszkár beszélget ugyanerről a felvételről.

(Aktuality.sk/parameter)