Haščák ügyvédei Lipšic miatt dünnyögtek, most megkapták a választ

2021. szeptember 9. - 10:46 | Belföld

Szerdán Jaroslav Haščák ügyvédei reagáltak a Speciáis Ügyészség által készített elemzésre, melyet Daniel Lipšic, az ügyészség vezetője ismertetett korábban.

Haščák ügyvédei Lipšic miatt dünnyögtek, most megkapták a választ
Daniel Lipšic (Fotó: TASR)

A Daniel Lipšic vezette Speciális Ügyészség készített egy elemzést Maroš Žilinka főügyész döntése nyomán felmerülő vitás kérdésekről, és ebben többek között kitérnek arra is, hogy a főügyész határozatában, mellyel Jaroslav Haščák Penta-társtulajdonos, valamint a SIS kémelhárításának egykori főnöke, Ľubomír Arpáš és felesége elleni vádat ejtette, meglehetősen vitathatóan fogalmaz, ami akár bűntény gyanúját is felvetheti. Abban ugyanis arra utaló megjegyzést tesz, hogy a Gorilla-hanganyagot meg kellene semmisíteni: "megalapozott a gyanúsított kérése a Gorilla-iratok részének tulajdonított nyom megsemmisítésére".

Haščák ügyvédei szerint a hatalommal való visszaélés bűntényével határos, amit Lipšic produkált, és fel kéne hagynia azzal, hogy "senki által alá nem írt elemzéseket hoz nyilvánosságra". Úgy vélik, a Speciális Ügyészség feladata nem az, hogy konkrét büntetőügyekben ilyen elemzésekkel formálják a közvéleményt. Hozzáteszik, a Lipšic által idézett elemzés nemcsak a szerző elhallgatásával, de a tartalmával is kérdéseket vet fel a tekintetben, hogy az valóban a Speciális Ügyészségen született-e.

Emlékeztettek arra is, hogy azzal kapcsolatban nincs kifogásuk, ha a Speciális Ügyészség a főügyészség konkrét döntéseinek kihatását vizsgálja, az viszont szerintük abszurd, ha ilyesmit maga Lipšic prezentál nyilvánosan.

A Speciális Ügyészség csütörtökön reagált arra, amiket az ügyvédek felvetettek, egyszersmind sajnálatát fejezte ki emiatt. Álláspontjukban elárulják, hogy az említett elemzést Matúš Harkabus felügyelő ügyész készítette és azzal az ügyészség vezetése is egyetértett. "Sajnáljuk, hogy az elemzés által tartalmazott jogi nézetekhez fűzött a tárgyilagos érvelés helyett Jaroslav Haščák ügyvédei a speciális ügyésszel szembeni személyes támadás mellett döntöttek" - fogalmaztak.

Hozzáteszik, hogy a Legfelsőbb Bíróság és az Európai Emberjogi Bíróság gyakorlatának olyan szintű elemzéséről van szó, melynek meggyőző erejével bizonyára nem tudtak vitatkozni.

(TASR/Denník N)