Haščáknak nem sikerült megszabadulnia az ellene zajló vizsgálatot felügyelő ügyésztől

2021. május 12. - 09:52 | Belföld

Maroš Žilinka főügyész nem tett eleget a korrupcióval és pénzmosással gyanúsított Jaroslav Haščák indítványának, és nem zárta ki az eljárásból a Haščák ellen zajló vizsgálatot felügyelő ügyészt.

Haščáknak nem sikerült megszabadulnia az ellene zajló vizsgálatot felügyelő ügyésztől
Jaroslav Haščák (Fotó: Paraméter)

A főügyész május 11-én utasította el a Penta pénzügyi csoport résztulajdonosának javaslatát. Haščák elfogultság miatt emelt panaszt a Speciális Ügyészi Hivatal illetékes ügyésze ellen, és kizáratta volna őt az eljárásból - ezzel pedig elérte volna, hogy az ügyész eddig hozott jogerős döntései semmissé váljanak.

A gyanúsított a saját ügyvédje, és az illetékes ügyész között lévő ismeretségre hivatkozva tett elfogultsági panaszt - sikertelenül. A főügyészség által közzétett indoklás szerint a két fél korábbi kapcsolata nem jelent sem előnyt, sem hátrányt a gyanúsított számára. Ez azt jelenti, hogy a büntetőeljárás törvényessége nem kérdőjelezhető meg, és Haščák jogai sem sérültek.

Jaroslav Haščák ellen korrupció és pénzmosás miatt zajlik büntetőeljárás. Miután Szlovákia egyik leggazdagabb emberét meggyanúsították, lemondott a Penta pénzügyi csoportban betöltött tisztségeiről. A Gorilla-ügy kapcsán összesen három személy ellen folyik eljárás. Haščákot tavaly decemberben emiatt előzetes letartóztatásba helyezték, ám a Legfelsőbb Bíróság januári döntése óta szabadlábon védekezhet.

(TASR/parameter)