Haščákot már Kolíková rendkívüli fellebbezése sem juttatja vissza a sittre

2021. szeptember 22. - 07:00 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság elutasította az igazságügy-miniszter, Mária Kolíková rendkívüli fellebbezését, mert Maroš Žilinka főügyész döntésével megszüntette az eljárást a Penta társtulajdonosa ellen.

Haščákot már Kolíková rendkívüli fellebbezése sem juttatja vissza a sittre
Jaroslav Haščák (Archív felvétel)

Kolíková még áprilisban nyújtotta be rendkívüli fellebbezését az ellen, hogy szabadlábra helyezte a bíróság Jaroslav Haščákot. Ezt azonban tulajdonképpen okafogyottnak minősítette a Legfelsőbb Bíróság, miután a főügyész augusztusban a vitatott 363-as paragrafusra hivatkozva megszüntette az eljárást a korábbi Penta-vezér ellen.

Alexandra Važanová bírósági szóvivő közölte, a főügyész döntésével megszűntek az indokok a vizsgálati fogságra. A főügyész döntésének indoklásában az állt, hogy nem áll a bűnüldöző szervek rendelkezésére kellő mennyiségű és minőségű bizonyíték, amelyek azt bizonyítanák, hogy a vádlottak elkövették a bűncselekményt.

Jaroslav Haščák ellen korrupció és pénzmosás miatt zajlott büntetőeljárás. Miután Szlovákia egyik leggazdagabb emberét meggyanúsították, lemondott a Penta pénzügyi csoportban betöltött tisztségeiről. A Gorilla-ügy kapcsán összesen három személy ellen folyt eljárás, a másik kettő Ľubomír Arpáš, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) kémelhárításának egykori főnöke, illetve az ő felesége. Ellenük ugyancsak megszűnt az eljárás. Haščákot tavaly decemberben előzetes letartóztatásba helyezték, ám a Legfelsőbb Bíróság januári döntése óta szabadlábon védekezhetett.

(TASR)