Hasogdzsi-ügy: Elhagyta Szaúd-Arábiát a megölt újságíró fia

Elhagyta Szaúd-Arábiát az isztambuli szaúdi konzulátuson meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi újságíró legidősebb fia - közölték a Hasogdzsi családhoz közeli források csütörtökön.

Szalah Hasogdzsi úti célja Washington volt, csütörtökön érkezett meg - mondták a források, akik megjegyezték, hogy az újságíró fia amerikai-szaúdi kettős állampolgár, és kiutazási tilalom volt rá érvényben.

A Reuters hírügynökség rámutatott, hogy Szalah egy nappal azután hagyta el Szaúd-Arábiát, hogy családtagjaival találkozott Szalmán királlyal és a trónörökössel, Mohamed bin Szalmánnal. Az uralkodó család részvétét nyilvánította a Hasogdzsi család tagjainak. A Reuters megjegyezte, hogy a találkozóról készült, a szaúdi állami hírügynökségben megjelent egyik fényképen Szalah hideg tekintettel mered a trónörökösre, miközben kezet ráznak. 

A szaúdi vezetést élesen bíráló Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát. Rijád egy ideig tagadta, majd múlt szombaton elismerte, hogy az újságírót meggyilkolták a konzulátus épületében. A halálát akkor még azzal magyarázták, hogy összetűzésbe keveredett a konzulátuson tartózkodó személyek egy csoportjával, és az így kialakult dulakodásban vesztette életét.

Az ügyben sokáig hallgató Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szerdán kijelentette, hogy az újságíró megölése "undorító incidens" volt, és megígérte, hogy felelősségre vonják a tetteseket. 

Szaúd-Arábia főügyésze csütörtökön közölte, hogy Hasogdzsi ellen előre kitervelt gyilkosságot hajtottak végre. 

Az utóbbi hetek sajtójelentései az elkövetőkről és a gyilkosság feltételezett menetéről arra utalnak, hogy a koronaherceg tudhatott az újságíró elleni "incidensről". Ezt látszik visszhangozni az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalása, melyben a képviselők aláhúzták: nem valószínű, hogy a gyilkosság a szaúdi politikát ténylegesen irányító trónörökös tudta nélkül megtörténhetett volna.

Török tisztviselők és több amerikai törvényhozó arra az álláspontra helyezkedett, hogy a 33 éves koronaherceg adott utasítást az újságíró "eltávolítására". Dzsamál Hasogdzsi földi maradványai a mai napig nem kerültek elő.
 

MTI